Vabilo na pohod po poti klavžarskega laufarja, sobota, 15. oktober 2022

V letu 2022 obeležujemo 250. obletnico izgradnje Idrijskih klavž (1772), ki so se ohranile v idrijskih gozdovih kot mogočen spomenik stoletnega plavljenja lesa za potrebe idrijskega rudnika živega srebra. Na rekah Idrijci, Belci, Zali in kasneje v dolini Kanomljice so rudniški strokovnjaki v letih od 1767 do 1813 zgradili mogočne zidane vodne pregrade. Štiri ohranjene vodne pregrade so eden najpomembnejših spomenikov slovenske tehniške dediščine idrijskega rudnika in dediščine živega srebra, vpisane na UNESCO seznam svetovne dediščine. Še posebej smo ponosni, da je bila letošnja obletnica 250-letnice izgradnje Idrijskih klavž uvrščena na seznam obletnic, s katerimi se povezuje UNESCO v obdobju 2022- 2023.

Program

Zbor udeležencev pohoda bo ob 8. uri na Avtobusni postaji Idrija. Sledi:

 • od 8.15 do 9.00 prevoz s kombiji do Zaklavžarja in kratek peš spust do Idrijskih klavž,
 • od 9.15 do 10.00  predstavitev  izjemnih »slovenskih piramid«, ki letos praznujejo 250-letnico izgradnje (Davor Vodopija, Anton Zelenc),
 • od 10.00 do približno 14.00 pohod po cesti od Idrijskih klavž do Kramaršce, nato po lovski stezi do Rižnikarja, po cesti skozi Čekovnik in po stari poti od  Blaška do Jožefovega znamenja Vrh Bele; med potjo se bomo na kratko seznanili z zanimivostmi tega območja,
 • po postanku pri Jožefovem znamenju spust v Idrijo v dveh skupinah po izbiri udeležencev:
  po »stari« poti čez Pšenk in Pringl (približno 1 uro hoje) ali mimo planinske koče na Hleviški planini (od koče domov po lastni izbiri udeležencev).
 • Zmerne hoje bo predvidoma 4 do 5 ur, skupaj s postanki do 8 ur.
 • Potrebna je vremenskim razmeram primerna pohodna obleka in obutev.
 • Za prehrano poskrbite udeleženci sami iz nahrbtnika, popoldne lahko tudi iz ponudbe planinske koče. Organizatorji bomo brezplačno dodali habanco kot okrepčilo na poti in čaj ob prihodu v kočo.
 • Za delno pokritje stroškov prevoza s kombiji je zaželen prostovoljni prispevek v priporočeni višini 5 EUR.
 • Pohod bodo vodili Valerija Pavšič, Vlado Sedej in drugi vodniki Planinskega društva Idrija.

Prijave:

Vabimo vas, da se prijavite čimprej, saj prijave sprejemamo le do zapolnitve prostih mest v kombijih, najkasneje pa do 12. oktobra. Če po prijavi ugotovite, da se pohoda ne boste mogli udeležiti, prosimo, da to čimprej sporočite.

Naslov za vse prijave, sporočila ter informacije je Vlado Sedej, tel. 041 360 840, e-naslov: vlado.sedej@gmail.com.

V primeru slabe vremenske napovedi bo pohod odpovedan, najkasneje do petka do 12. ure.

Organizatorji dogodka: CUDHg Idrija, Planinsko društvo Idrija, ICRA d.o.o. Idrija in Občina Idrija.