6. oktobra obeležujemo Mednarodni dan geopestrosti

Geopestrost (geodiverziteta) je pestrost nežive narave in je temelj za biotsko raznovrstnost. Raznovrstne kamnine, fosilni ostanki in minerali, kraški pojavi, različne geomorfološke oblike, izviri in drugi hidrološki pojavi itd. v Sloveniji prispevajo k visoki geopestrosti, ki jo lahko občudujemo na vsakem koraku. 

UNESCO je 6. oktober razglasil za Mednarodni dan geopestrosti, ki je posvečen ozaveščanju družbe o pomenu pestrosti geoloških, geomorfoloških in hidroloških oblik in procesov ter ohranjanju geološke, geomorfološke in hidrološke naravne dediščine.

Mednarodni dan geopestrosti bomo obeležili tudi v Geoparku Idrija.

5. in 6. oktobra bomo v našem Centru za obiskovalce Geoparka Idrija gostili otroke Vrtca Idrija, kjer jim bomo geopark predstavili skozi pravljico in delavnico.

V center smo povabili tudi oskrbovance Doma upokojencev Idrija, ki si bodo 5. oktobra z vodnikom ogledali našo razstavo Zapisano v kamninah7. oktobra pa si bodo razstavo ogledali še varovanci Varstveno delovnega centra Idrija.

8. oktobra vse zainteresirane vabimo na Pohod po tovorni poti živega srebra, ki ga organiziramo v sodelovanju s Planinskim društvom Idrija, ekipo Zavedno Brušer in Muzejskim društvom Idrija. V spremstvu lokalnih poznavalcev bomo prehodili del poti, po kateri je vse do leta 1850 odpotovala večina idrijskega živega srebra. Zbor je pri Topilnici Hg ob 9.00, od koder se bomo čez Raufnk, mimo Turške noge povzpeli do Gor ter se po tovorni poti vrnili nazaj v Idrijo.
Predvideno trajanje pohoda je 4 ure, priporočamo dobro pohodno opremo, v primeru slabega vremena pohod odpade.
Prijave: katarina.kenda@geopark-idrija.si oz. na telefon 05 37 34 075 ali preko spletnega obrazca

Med 3. in 10. oktobrom se lahko vsi, ki se zavedate pomena našega okolja, oglasite tudi v Idrijskem TIC-u in brezplačno prevzamete ekološke vrečke za smeti ter na svojih vsakodnevnih poteh poskrbite, da bo naše okolje ostalo čisto.

Se vidimo v Geoparku Idrija!