Zaključni dogodek projekta Young European GeoExplorer

Na prvi februarski dan se je na Osnovni šoli Črni Vrh zbrala prijetna druščina učiteljev, vodnikov in vseh, ki so tako ali drugače povezani z vzgojo in izobraževanjem o naravi. Potekal je zaključni dogodek projekta Young European GeoExplorer, v katerem smo raziskovali učinkovite pristope za poučevanje naravoslovja ter povezovanje teh tem z učenjem angleškega jezika. Posebno pozornost smo namenili opremi, ki bi jo potrebovali učitelji in vodniki za uspešno izvajanje pouka o naravi na prostem in tako razvili »GeoExplorer Toolkit«, kovček z orodji in gradivom za poučevanje v naravi, ki pa omogoča tudi »prenos« narave v učilnico.

Poleg predstavitve projekta in kovčka, smo na dogodku gostili zanimive goste iz različni področij, ki so z nami delili svoje znanje in izkušnje. Dr. Saša Jazbec iz Univerze v Mariboru nam je predstavila razmeroma nov in neznan koncept CLIL, pri katerem del vsebine nejezikovnega predmeta podamo v tujem jeziku, ga Bernarda Moravec, koordinatorica predmetne skupine za naravoslovje iz Zavoda RS šolstvo nam je pokazala pomen izkušenjskega učenja, s konkretnimi primeri, poleg tega pa predstavila smernice pri prenovi učnega načrta predmeta naravoslovje. Učitelj angleškega jezika na OŠ Črni Vrh, g. Primož Čibej je z nami delil svoje izkušnje namizne igre vlog, ki je med njegovimi učenci doživela velik uspeh. Spoznali smo tudi samo šolo, pri kateri je največ zanimanja požela učilnica, kjer se učenci učijo veščin izdelovanja idrijske čipke. Ga. Anka Rudolf pa nam je odkrila pogled v šolstvo in življenje na Črnovrški planoti v preteklosti.

Sam kovček so nam predstavili učenci 7. razreda OŠ Črni Vrh, ki so ga pred tem že preizkusili v praksi in so z veseljem odgovarjali na vsa vprašanja, ki so jih zastavljali radovedni obiskovalci.

Za konec smo se s kovčkom polnim pripomočkov za poučevanj v naravi odpravili na teren, kjer smo v prijetnem vzdušju zaključili zanimiv in pester dan z obljubo da se še srečamo.