Vabilo na pohod od klavž do klavž

Vljudno vas vabimo, da se pridružite vodenemu pohodu ki ga v soboto, 3. junija 2023 organizirajo Planinsko društvo, Geopark Idrija (Zavod za turizem Idrija), CUDHg Idrija, in ICRA d.o.o. Idrija v okviru Vikenda brez avtomobila 2023.

Pohod je namenjen vsem, ki bi želeli pobliže spoznati klavže v okolici Idrije, obenem pa tudi številne druge naravne in zgodovinske zanimivosti ter odkriti skrite kotičke Krajinskega parka Zgornja Idrijca in Geoparka Idrija. Ob tej priložnosti bomo proslavili tudi izdajo poljudne knjige Klavže na Idrijskem, ki jo je CUDHg Idrija izdal v letošnjem letu. Pohod bodo vodili vodniki PD Idrija in člani Muzejskega društva Idrija.

Program:

  • Ob 7:30 odhod s posebnim avtobusom z avtobusne postaje v Idriji do Lajšta v Idrijski Beli
    (prevoz v Belo z lastnim vozilom ne bo možen, ker bo to v času Vikenda brez avtomobila)
  • Ob 8:00 začetek pohoda pri Lajštu. Pot nas bo vodila po makadamski cesti ob Belci mimo Belčnih (Brusovih) in Putrihovih klavž na Krekovše. Do tu je 8 km oz. okrog dve uri čiste hoje.
  • Na Krekovšah bomo prisluhnili kratki predstavitvi poljudne knjige o pomenu in delovanju klavž na Idrijskim, ki jo je CUDHg Idrija izdal v letošnjem letu.
  • Po počitku na Krekovšah bomo pot nadaljevali prav tako po makadamski cesti proti Mrzli Rupi. Pri prehodu čez Suho Idrijco (Črni potok) bomo cesto zapustili, se po stari stezi povzpeli čez Vršiče in spustili do Idrijskih klavž. Do tu je s Krekovš 2 uri čiste hoje.
  • Po počitku ob Idrijskih klavžah sledi še povratek po dolini Idrijce do Lajšta – približno 2 uri čiste hoje. Od tu povratek v Idrijo z rednim brezplačnim avtobusom ali peš.
    Vsega skupaj po torej okrog 6 ur čiste hoje, ki ne bo preveč naporna. Počitkov in postankov za posredovanje informacij o naravnih in zgodovinskih zanimivostih na poti (vključno s tremi klavžami) bo skupno za okrog 3 ure.

Za udeležence s slabšo telesno pripravljenostjo ali pomanjkanjem časa je možna tudi krajša različica. Lahko se bodo pridružili vodeni skupini, ki ne bo šla do Idrijskih klavž, ampak se bo s Krekovš spustila v dolino Idrijce po gozdni cesti in stari poti (mimo Korenovša) v smeri Lajšta in prišla tja po približno uri in pol. Skupne hoje za te udeležence bi bilo tako okrog tri ure in pol.

Udeleženci, ki so bolje telesno pripravljeni in izkušeni, pa se bodo lahko pri Idrijskih klavžah pridružili vodeni skupini, ki se bo povzpela za pribl. 400 metrov do Gnezda na Vojskem in se od tu spustila do Kanomeljskih klavž in nato v dolino Kanomlje. Od Idrijskih klavž do ribogojnice v Srednji Kanomlji bo okrog 3 ure hoje, od Lajšta torej skupaj 7 ur čiste hoje. Povratek iz Srednje Kanomlje v Idrijo bomo organizirali z osebnimi avtomobili ali kombiji po dogovoru s prijavljenimi udeleženci. Morda pa bo kdo pot do doma zmogel še tudi peš.

Prijave na pohod

Prosimo, da se za pohod prijavite čimprej, saj prijave sprejemamo le do zapolnitve 50 prostih mest v avtobusu.

Naslov za vse prijave, sporočila ter informacije je Vlado Sedej, tel.: 041 360 840, e-naslov:
vlado.sedej@gmail.com.

Prosimo, da ob prijavi navedete, katero od navedenih različic poti bi izbrali (2, 3 ali 4 klavže).

Avtobusni prevoz iz Idrije v Idrijsko Belo s posebnim avtobusom in nazaj z rednim avtobusom je za udeležence pohoda brezplačen. Vozni red avtobusnega prevoza iz Idrije in Črnega Vrha je v prilogi.

V primeru slabe vremenske napovedi bo pohod lahko prilagojen ali odložen na jesen. Informacija o tem bo po potrebi objavljena najkasneje do petka, 2. 6. do 12. ure.

Udeleženci se pohoda udeležujejo na lastno odgovornost. Prosimo, da izberete svojim zmožnostim primerno različico pohoda. Za hrano in pijačo poskrbijo udeleženci sami iz nahrbtnika.

Organizatorji: Planinsko društvo Idrija, Geopark Idrija (Zavod za turizem Idrija), CUDHg Idrija in ICRA d.o.o. Idrija.

Pohod je del študijskega krožka 300-letnica rojstva J. A. Scopolija

Vozni red brezplačnega avtobusa