Tedni Evropskih Geoparkov 2023

Tedni Evropskih Geoparkov 2023 so, po kar dolgem obdobju priporočil in omejitev, letos potekali v svoji prvotni podobi. To nam je vsem organizatorjem in izvajalcem dalo še več energije, motivacije in želje za naše obiskovalce in domačine pripraviti nekaj posebnega.

V sodelovanju s številnimi inštitucijami in organizacijami, društvi, zavodi in posamezniki smo pripravili izjemno pester program 14 dogodkov, ki je zajemal pohode, delavnice in predstavo za otroke, otvoritev razstave ilustracij cvetja, uživanje in spoznavanje narave, predavanje in strokovno posvetovanje ter Vikend brez avtomobila v Krajinskem parku Zgornja Idrijca s Pohodom od klavž do klavž, Tekom v Belo ter M.E.G.A kolesarskim tekmovanjem.

V organizacijo in izvedbo je bilo vključeno veliko število inštitucij, organizacij, društev, zavodov in posameznikov: Muzejsko društvo Idrija, Mestni muzej Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Zgodovinsko društvo Rapalska meja, More To Explore, Dom upokojencev Idrija VDC VI-Enota Idrija, Lovske družine Krekovše, Javornik, Dole in Jelenk, Inštitut za svilogojstvo in svilarstvo Maribor in DKŽD Vojsko.

V dogodek Vikend brez avtomobila, ki se je odvijal 3. in 4. 6. v Krajinskem parku Zgornja Idrijca z glavnim prizoriščem na Lajštu, pa so se vključili: Planinsko društvo Idrija, CUDHg Idrija, Hg Zavod za šport, Plesni klub Idrija, PDG Idrija, Center za krepitev zdravja ZD Idrija, Tekaško smučarki klub TSK Idrija, Tina Zadnik, ICRA d.o.o., Muzej 1. sv. vojne Črni Vrh nad Idrijo, Gorska reševalna služba Tolmin (enota Idrija).  Vsi smo se potrudili, da bi obiskovalcem ponudili karseda veliko zanimivih aktivnosti in pokazali, da krajinski park ponuja številne možnosti za športne in druge prostočasne dejavnosti ter spodbujali trajnostni prevoz v osrčje parka.

Organizacijsko in izvedbeno je organizacija tovrstnih dogajanj zelo naporno, potrebnega je ogromno usklajevanja, odrekanja in dobre volje. Zato sem vsem udeleženim (sodelujočim) in obiskovalcem iskreno zahvaljujemo. Upamo, da ste uživali v naših družbi in nam morda tudi spregledali kakšno napakico. Vseh obiskovalcev se je v dveh dneh nabralo preko 400. V prihodnje se bomo še trudili in upamo, da bo tudi ta, sicer ne nizka številka, še naraščala.

Iskrena hvala vsem sodelujočim in priporočamo se še vnaprej.