Študijska tura v Unescov Globalni geopark Biokovo-Imotska jezera

V četrtek 28.9. in petek 29.9. smo se predstavniki treh slovenskih geoparkov (Unescov Globalni geopark Idrija, Unescov globalni geopark Karawanken/Karavanke in Geopark Kras/Carso v nastajanju) udeležili skupne študijske ture v novi Unescov Globalni geopark Biokovo-Imotska jezera na Hrvaškem.

Namen študijske ture, ki je potekala v okviru aktivnosti Slovenske nacionalne komisije za UNESCO (program IGGP) in je delno financirana s strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije je bil spoznavanje naravne in kulturne dediščine novega hrvaškega geoparka, ogled naravnih znamenitosti in ogled interpretacije njihove dediščine. Predvsem pa smo študijsko turo izvedli z namenom, da se medsebojno bolje spoznamo, in to kar štirje geoparki!, ter z namenom prenosa izkušenj in znanj starejših geoparkov na mlajše novonastale in še v nastajanju.

Geopark se nahaja v srednji Dalmaciji, v Splitsko-dalmatinski županiji, sicer največji županiji v Republiki Hrvaški. Skupna površina geoparka je 431 km2 in vključuje področje treh mest: Imotskega, Makarske in Vrgorce ter trinajstih občin: Zagvozd, Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Šestanovac, Zadvarje, Proložac, Podbablje, Zmijavci, Lokvičići, Lovreć in Runovići. V geopark je vključeno celotno območje Parka narave Biokovo, katerega južna meja določa tudi južno mejo geoparka. Severna meja pa je določena z državno mejo med Republiko Hrvaško in Bosno in Hercegovino in tako v geopark vključuje celotno Imotsko krajino. Skozi to območje se razteza celotni gorski masiv Biokovo, katere najvišji vrh je Sveti Jure (1762 m n.m.v). Upravno središče in sedež Geoparka Biokovo-Imotska jezera je v mestu Imotski v bližini čudovitih Imotskih jezer. Njihova najnovejša pridobitev in tudi največja atrakcija je t.i. Nebeška šetnica oz. Skywalk Biokovo.

V dvodnevnem natrpanem programu so nam gostitelji s kratko prezentacijo predstavili območje Biokovega in Imotskih jezer. Nato smo se odpravili proti vrhu Svetega Jurija, kamor na žalost nismo dospeli, smo pa pogum preizkušali na SkyWalku oziroma t.i. nebeški poti Biokovo, s katerega se odprejo čudoviti pogledi na osrednjo Dalmacijo, otoke Hvar, Brač in polotok Pelješac. Spoznavali smo lokalno geologijo in značilnosti t.i. poligonalnega krasa, ki je značilen za to območje ter značilnosti življenja včasih v tem pogorju, predvsem pašnje ovac, od česar so do danes ostale ruševine starih pastirskih naselij. Drugi dan smo se odpravili proti Imotskemu in si ogledali Modro in rdeče jezero ter v muzeju spoznali še nekaj več o bogati zgodovini kraja. Predvsem zanimivo, skozi Imotski je potekala največja tovorna in prodajna pot tobaka in zato ni presenetljivo, da so bili tukaj v preteklosti glavni pridelovalci tobaka. Sledilo je kosilo v lokalni gostilni in odhod domov.

Za konec lahko dodamo, da smo namen študijske ture v Unescovem Globalnem geoparku Biokovo – Imotska jezera vsekakor izpolnili in skupaj preživeli čudovita dva dni. Veselimo se že nadaljnjega sodelovanja in povezovanja z obema čezmejnima geoparkoma (Karawanken-Karavanke in Kras-Carso) in novonastalem Unescovem Globalnem geoparkom Biokovo-Imotska jezera.