Obisk hrvaškega nastajajočega Geoparka Biokovo – Imotska jezera v Geoparku Idrija

Na prvi decembrski dan smo v idrijskem geoparku gostili kolege s Hrvaške, in sicer iz nastajajočega Geoparka Biokovo – Imotska jezera, ki se nahaja v srednji Dalmaciji, v Splitsko-dalmatinski županiji, sicer največji županiji v Republiki Hrvaški. Skupna površina geoparka je 431 km2 in vključuje področje treh mest: Imotskega, Makarske in Vrgorce ter trinajstih občin: Zagvozd, Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Šestanovac, Zadvarje, Proložac, Podbablje, Zmijavci, Lokvičići, Lovreć in Runovići. Njihova najnovejša pridobitev in tudi največja atrakcija je t.i. Nebeška šetnica oz. Skywalk Biokovo.

Hrvaške kolege smo sprejeli pri Divjem jezeru, kjer smo jim razkazali ta edinstveni kraški pojav, sprehodili smo se do vodnega kanala rake, si ogledali jez pri kobili ter enojno tektonsko okno Strug. Odpeljali smo se še do Lajša in nato v Center za obiskovalce Geoparka Idrija, kjer smo jih pogostili z ocvirkovco, zeljševko, čajem ter seveda tipično rudarsko pijačo – gerušem, ki so tudi jedi s certifikatom kolektivne blagovne znamke Geoparka Idrija – Idrija izbrano. Vodenemu ogled razstave Zapisano v kamninah je nato sledil še kratek sestanek, kjer smo se pogovorili o našem sodelovanju v prihodnje ter podpisali sporazum o sodelovanju. V dar smo prejeli tradicionalno pecivo iz Makarske – Makarano in nekaj primerov njihovih didaktičnih pripomočkov.

Podobno kot v Sloveniji, imajo tudi na Hrvaškem dva geoparka, ki sta že člana Globalne mreže geoparkov, in sicer Geopark Papuk in Geopark Vis. Geopark Biokovo – Imotska jezera bo tako tretji hrvaški geopark, ki bo ob uspešni prijavi včlanjen v to elitno svetovno Unescovo mrežo.