Uspešno izvedeni Tedni evropskih geoparkov 2024

V drugi polovici maja ter v začetku junija smo letos že 12. leto zapored organizirali dogodke v okviru Tednov evropskih geoparkov, ki potekajo istočasno v vseh Unescovih geoparkih po Evropi.  V sodelovanju s številnimi inštitucijami, organizacijami, društvi, zavodi in posamezniki smo skupaj pripravili kar 14 zanimivih dogodkov, katerih slogan je bil »Aktivno v naravo«. Poleg številnih tematskih pohodov po geoparku so se v tem času odvila tudi različna predavanja, razstave, doživetja in aktivnosti za otroke.

Kljub temu, da nam tokrat vreme ni najbolj služilo smo uspešno izpeljali kar 9 dogodkov, katerih se je udeležilo preko 350 obiskovalcev. Podali smo se na pohod po Medenem krogu in uživali v koncertu Žige Laknerja, si ogledali muzej prve svetovane vojne v Črnem Vrhu nad Idrijo, se z rudarjem Jožetom odpravili na sprehod med cerkvama sv. Trojice in sv. Antona, se udeležili pohoda do Idrijskih klavž ter predstavitve botaničnih vrtov, sodelovali na dogodku ZD Idrija »Dan zdravja« ter na že tradicionalni razstavi »Rafkove rože in gobe Scopolijevega leta«, v krajinskem parku odstranjevali invazivne vrste ter se v družbi treh generacij sprehodili do Mejce.

Tednov evropskih geoparkov vsekakor ne bi bili tako kot so brez številnih sodelujočih, katerim se ob tej priložnosti še posebej zahvaljujemo:

TKD Kanomlja

DKŽD Vojsko

Dom upokojencev Idrija

Muzejsko društvo Idrija

Zdravstveni dom Idrija

Zgodovinsko društvo Rapalska meja

Zveza lovskih družin Idrija

Muzej 1. svetovne vojne

Jože Pavšič

NTF, oddelek za geologijo

Jože Čar

Botanični vrt v Ljubljani

Iskrena zahvala vsem sodelujočim in se že veselimo nadaljnjega sodelovanja z vami.