Fotoribolov brezplačna praktična delavnica s priznanim fotografom Iztokom Bončina

Zavod za turizem Idrija v okviru projekta Kulturna dediščina kot poslovna priložnost organizira brezplačno delavnico fotoribolova, ki bo v nedeljo, 20. 9. 2020 s pričetkom ob 9. uri v prostorih Mednarodnega centra idrijske čipke, Prelovčeva 2, Idrija.

Delavnica je namenjena fotografom (tako začetnikom kot tistim z določenim fotografskim predznanjem), ki imajo radi neokrnjeno naravo, reke, jezera, živalski svet, hkrati pa dinamične, z naravo povezane aktivnosti, kot je ribolov. Na delavnici bo poudarek na poslovnih priložnostih v fotoribolovu.

Delavnica bo potekala v treh sklopih:

Prvi, teoretični sklop predstavlja dopoldansko, triurno predavanje (od 9.00 – 12.00), kjer bo predavatelj ob svojih fotografijah predstavil nekatere fotografske teme in poglavja s področja ribolova ter poslovne priložnosti v fotoribolovu.

Po odmoru za kosilo bo sledil drugi, praktični sklop delavnice, ki bo potekal na reki Idrijci. Udeleženci bodo vadili fotografiranje zanimivih, slikovitih ambientov, ki jih Idrijca ponuja. Fotografirali bodo tudi ribiča v opremi in poskušali ujeti razgibane trenutke muharjenja. Preizkusili se bodo v dodatnem osvetljevanju motivov z bliskavico in odkrivali nove poglede in fotografske kadre, ki lahko dodajo dinamične prvine k fotografiranju ribolova.

Po vrnitvi v predavalnico bo sledil tretji sklop delavnice, kjer bodo na računalnikih naredili primeren izbor posnetega materiala in pri vsakem udeležencu analizirali in komentirali predložene posnetke. Delavnica se bo zaključila s pogovorom o fotografiranju ribolova, morebitnimi dodatnimi vprašanji in nasveti za nadaljnje delo ter kratkim evalvacijskem vprašalniku.

Priporočena oprema za udeležence delavnice: zrcalno-refleksni ali brezzrcalni fotoaparat (pametni telefoni niso primerni), fotografsko stojalo, bliskavica, prenosnik, po možnosti neoprenska obleka ali ribiški škornji za bolj zahtevne kadre. Nekaj stojal, bliskavic ali prenosnikov bo na voljo tudi na terenu oziroma v predavalnici.

Število mest je omejeno, prijave sprejemamo do petka, 18. 9. 2020 na e-mail: urska.b-rupnik@geopark-idrija.si ali na tel. št. 05 37 34 071.

Delavnica bo potekala v skladu priporočili NIJZ za preprečevanja okužb z virusom SARS-CoV-2.
Predavatelj in vodja delavnice

Iztok Bončina je svobodni fotograf in fotoreporter, profesor umetnostne zgodovine, dolgoletni turistični vodnik, potapljač, astronom in popotnik. Že trideset let organizira razne turistične seminarje in več kot petnajst let tudi različne fotografske tečaje in delavnice po vsej Sloveniji. Organizira in vodi tudi fotografska potovanja po svetu (Egipt, Šrilanka, Istanbul, Gruzija, Bolivija, Čile, Velikonočni otok…) Fotografira že od srednje šole, zadnja leta predvsem v vlogi popotnega fotografa in fotoreporterja. Po opravljenem seminarju profesionalne fotografije pri New York Institut of Photography je znanje in izkušnje pridobival tudi na fotografskih delavnicah, ki so jih vodili prestižni svetovni fotografi, npr. David Alan Harvey, Antonin Kratochvil, Eugene Richards… Je ustanovitelj in dolgoletni predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev. Pet let je bil tudi urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Traveler. Že vrsto let objavlja popotne prispevke in fotografije v raznih časopisih in revijah. Kot strokovni sodelavec občasno predava na Turistici, visoki šoli za turizem, na kateri je v letu 2019 doktoriral s področja vesoljskega turizma.

Za vsebino je odgovoren Zavod za turizem Idrija. Operacijo Kulturna dediščina kot poslovna priložnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa za razvoj podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja določen za izvajanje programa razvoja podeželja RS 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.