33 novih izdelkov in storitev v družini idrija izbrano

Na slavnostnem dogodku v ponedeljek 24. 11. 2025 je 17 ponudnikov prejelo certifikat odličnosti kolektivne znamke Idrija izbrano za leto 2025.

Certifikate sta jim podelili vršilka dolžnosti direktorja Zavoda za turizem Idrija Mojca Gorjup Kavčič in Ilona Stermecki, članica akademije Izvorno slovensko. Udeležencem je predstavila aktivnosti akademije in izpostavila doprinos kolektivnih znamk k razvoju destinacij, ustvarjanju avtentičnih doživetij ter izdelkov z zgodbami. Zbrane na dogodku je pozdravil tudi župan občine Idrija Tomaž Vencelj, ki je spregovoril o pomenu znamke za občino. Zaposleni na Zavodu za turizem Idrija so predstavili rezultate na področju turizma v letu 2025 in delo Zavoda.Dogodek so z ubranimi melodijami popestrili učenci Glasbene šole Idrija, združeni v kvartet citer pod vodstvom Teje Ličar Močnik. Dogodek je povezovala Damjana Peternelj. Po zaključeni slovesnosti je sledila pogostitev s certificiranimi kulinaričnimi dobrotami, ki so jo pripravili Gostišče Barbara, Kavarna Vega, Dionysos in Pivovarna Zajc.

Na razpis za ocenjevanje izdelkov in storitev se je v letu 2025 prijavilo 19 ponudnikov od tega 7 novih in 12 že obstoječih z novimi izdelki.

Skupaj je tako komisija pregledala in na novo ocenila 37 izdelkov in storitev različnih kategorij. Na ocenjevanju je komisija nekaterim izdelkom izdala priporočila za dopolnitev, ki se v veliki meri nanašajo na neustrezno ali pomanjkljivo embalažo.

Izvedeno je bilo tudi ponovno ocenjevanje izdelkov in storitev za podaljšanje certifikata. Prehranski izdelki morajo namreč obnavljati certifikat na dve leti, rokodelski na tri leta. Komisija je bila zlasti pozorna na izboljšave izdelkov, glede na priporočila, ki jih je dala na prvem ocenjevanju. Komisija je na novo pregledala 90 izdelkov in storitev.  Z izjemo enega priporočila za dopolnitve, so vsi izdelki dobili certifikat podaljšan.

V znamko je trenutno vključenih 47 ponudnikov. V register certificiranih izdelkov in storitev je vpisanih 118 rokodelskih izdelkov, 95 živilskih izdelkov, 23 jedi postreženih na gostinski način, 4 doživetja in 1 prireditev.

Certifikat odličnosti Idrija izbrano za leto 2025 prejmejo:

GOSTILNA PRI ŠKAFARJU

BELA, d. o. o.

za       

BAKALCO V KOZARCU

MASTER, d. o. o.

Spodnja Idrija

DEŽELA DOŽIVETIJ LOG

za

ZELIŠČNI GIN

KMETIJSKO GOZDARSKA ZADRUGA IDRIJA, z .o .o.    

za

SLADOMED

ČEBELARSTVO MARTIN KOLENC

za

HOJEV MED

MEDENI LIKER

PIVOVARNA ZAJC,

MSOS, Jože Podobnik s. p.

za       

PIVO SEŠN IPA

PIVO PATRIK

FINA KAVA, PREMIČNA KAFETARANA

MARTINA ČUK, s. p.

za

DIVJE BABE – KAVO S PRADAVNIM SPOROČILOM

KMETIJA PODOBNIK

za

SLADICO MEDENA PITA

KMETIJA KROKARCA,

NINA KOŠČAK, dop. dej. ne kmetiji

za

PIŠKOTE MEDENE ČEBELICE

priSRČNE MEDENE PIŠKOTE

IVANA MIKUŽ, o. d. d.        

za

ROČNO IZDELAN LANEN METULJČEK

ROČNO TKAN LANEN PRTIČEK

ROČNO TKANO LANENO BRISAČKO

KMETIJA HUM,

SKOK STANISLAV, dop. dej. na kmetiji

za

OCVIRKOVCO

MARUŠA KEJŽAR, dop. dej. na kmetiji

za

OCVIRKOVCO

AJDOV KRUH Z OREHI

KRHKE FLANCATE

PROKUM, d. o. o.

za       

ČIPKO V LESU – LESEN KROŽNIK TRADICIJE

ČIPKO V LESU – ENA DILCA TRADICIJE

ČIPKO V LESU – SET TREH TANKIH DEŠČIC

ČIPKO V LESU – LESEN PRIBOR TRADICIJE

ČIPKO V LESU – LESENA SKLEDIČKA

ZAVOD ZA TURIZEM IDRIJA        

za

KLEKLJANO ZAPESTNICO (3/1)

KLEKLJANE UHANE (3/2)

KLEKLJANO BROŠKO (METULJ, ROŽICA)

KLEKLJANO ČIPKO V OBROČKU (RAZLIČNI MOTIVI)

IRMA GROŠELJ, s. p.

za

IDRIJSKE ŽLIKROFE

KAVARNA VEGA, d. o. o.

za

TORTO – MEDENI PREPLET

ALEKSANDRA PELHAN, o. d. d.

za

KLEKLJANO ČIPKO V OBROČU – NOVOLETNI MOTIVI

ROK DOLINAR, s. p.

za

KLEKLJANE UHANE KVADRAT

OGRILCO – LESEN OBESEK S ČIPKO

KLEKLJAN VELIKONOČNI JAJČEK

Vsem prejemnikom iskreno čestitamo.

Foto: Bojan Tavčar