OBČINA IDRIJA JE V SKLOPU GEOPARKA IDRIJA DOBILA NOV PREDSTAVITVENI FILM

OBČINA IDRIJA JE V SKLOPU GEOPARKA IDRIJA DOBILA NOV PREDSTAVITVENI FILM

Petek, 05. april 2013
Občina Idrija se v sklopu Geoparka Idrija lahko pohvali z novo pridobitvijo, in sicer štiri minute in pol dolgim predstavitvenim filmom v dveh jezikovnih različicah- slovenski in angleški, ki živo in nazorno prikazuje glavne znamenitosti ter življenje in možnosti preživljanja prostega časa na idrijskem.
 
Glavna zahvala gre Občini Idrija, ki je s prijavo na 5. javni poziv RRP omogočila denarna  sredstva ter izvedbo precejšnjega dela planiranih aktivnosti v letih 2011, 2012 in začetku leta 2013. V sklopu projekta z naslovom »Geopark – zasnova in vzpostavitev geoparka regijskega pomena« je bilo tako postavljena pravno – formalna osnova za delovanje Geoparka ter druge zadeve, ki jih potrebujemo, da se predstavimo domačim in izven občinskih meja.

Ena izmed glavnih in pomembnejših rezultatov projekta je promocijski film Geoparka Idrija v produkciji Friedly Production, v katerem predstavljamo celotno območje občine Idrija s pomembnejšimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, glavne značilnosti idrijskega območja ter tudi glavno ponudbo za obiskovalce. Predstavitveni film, v katerem sodeluje blizu 100 sodelujočih iz različnih organizacij in ustanov ter posameznikov, smo pričeli ustvarjati v aprilu lansko leto in je bil že v začetku zastavljen kot t.i. »open source« projekt, kar pomeni, da smo med samim nastajanjem oblikovali verzije predstavitvenega filma in ga sproti dopolnjevali. Snemalne dni smo si zastavili skozi vse letne čase in tako predstavili celostno to območje in aktivnosti skozi celo leto. 

Tudi vsebinsko je film zasnovan tako, da predstavi celoten razvoj idrijskega ozemlja, s pričetkom v začetni točki razvoja idrijskega območja - rudišču živega srebra, v temnini podzemlja ter s 500 letno tradicijo pridobivanja živega srebra. Od tu se dvignemo na površje v belino idrijske čipke, ki s svojo nežnostjo dopolnjuje težaško in zahtevo delo v podzemlju. V nadaljevanju se gledalcu odvije prepleten niz posnetkov naravne in kulturne dediščine ter značilnosti idrijskega območja, prav tako, kot so bile in so te prepletene v naravi sami. V filmu gledalcu ponujamo, kako aktivno preživeti prosti čas in spoznati glavne znamenitosti, od kolesarjenja, pohodništva, obiska turističnih kmetij, ipd. In po zanimivem, pestrem in aktivnem dnevu se prileže še krožnik pristne domače hrane ob spremljavi domače glasbe.

Želja vseh ustvarjalcev je, da novo nastali film preraste v predstavitveni film idrijskega območja, ki predstavlja celo območje in vse, ki tako ali drugače pripomorejo k ustvarjanju našega vsakdana. Nenazadnje smo prav zato veliko truda vložili v to, da smo v film zajeli prav vse dele idrijske občine in prebivalce teh predelov, ki najboljše predstavljajo svoje okolje. S tem predstavitvenim filmom želimo dokazali, da Geopark Idrija ni le peščica »norih« geologov, temveč predstavljamo celotno območje, ki ga soustvarjajo vsi prebivalci in različne ustanove, ter da ga le-ti sprejmejo za svojega. Tako bo priložnost, ki jo ponujamo, izkoriščena v celoti, in rezultat viden. 
  
Za konec bi se radi zahvalili vsem, ki so sodelovali pri nastajanju filma in nesebično žrtvovali svoj čas za nas. Zaradi časovne omejitve vas vseh v predstavitveni film žal nismo mogli vključiti.

Film, ki je nastal v okviru projekta »Geopark – zasnova in vzpostavitev geoparka regijskega pomena« in ga delno financira Evropska Unija – Evropski sklad za regionalni razvoj, si lahko ogledate na povezavi- FILM

Vabljeni k ogledu!Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija