PREDSTAVNIKA SREDNJE ŠOLE IZ MINAMATE NA OBISKU V IDRIJI

PREDSTAVNIKA SREDNJE ŠOLE IZ MINAMATE NA OBISKU V IDRIJI

Sreda, 29. avgust 2012
V Idriji sta bila od 25. do 28. avgusta na delovnem obisku predstavnika srednje šole iz Minamate - japonskega mesta, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja izkusilo pravo ekološko katastrofo onesnaženja z živim srebrom.  Tovarna je v procesu proizvodnje acetaldehida  strupeno organsko metil živo srebro nekontrolirano spuščala v bližnjo reko, od tam pa je nekontrolirano prehajal v morje, kjer se je nalagal v rastlinah, školjkah, ribah, kar pa je za večino prebivalstva predstavljalo vir vsakodnevne prehrane. Tako so ribiči in njihove družine postali prve žrtve onesnaženja, kasneje je bila bolezen prepoznana kot bolezen Minamata. Zbolelo je 12.000 ljudi, preko 2000 pa jih je umrlo. Posledice so vidne še danes na nekaterih ljudeh, ki so psihično in telesno prizadeti. Zaliv Minamata je bil v obdobju 1977 do 1990 ekološko popolnoma saniran.

Danes  poleg strokovno-znanstvenega sodelovanja s področja raziskav živega srebra v Idriji sodelujemo tudi na drugih področjih, kot so izobraževanje in kulturna izmenjava med dvema sicer zelo različnima državama oziroma mestoma. Tokrat sta v Idrijo na obisk prišla dva učitelja angleškega jezika, Masahito Haruki in Mayumi Iwaki,  iz srednje šole v Minamati (Minamata High School) z namenom, da si ogledata Idrijo in njeno dediščino ter svoje izkušnje preneseta na svoje učence. Obisk je namreč del večjega projekta izmenjave med dvema srednjima šolama – med Gimnazijo Jurija Vege in srednjo šolo iz Minamate. Tako je bil osrednji del v programu prav srečanje na Gimnaziji Jurija Vege, kjer so si obojestransko izmenjali poglede in možnosti za izvedbo izmenjavo dijakov, prvo leto obiska japonskih dijakov v Idriji in v sledečem letu še obiska idrijskih dijakov na Japonskem v Minamati. Interes je bil obojestranski ter dogovori sklenjeni, tako da je vse pripravljeno za pričetek kulturne izmenjave.

V treh dneh sta si učitelja ogledala velik del idrijske dediščine, kot so Antonijev rov in Rudnik živega srebra Idrija, kjer jima je bila predstavljena problematika onesnaženja z živim srebrom v Idriji. Obiskala sta grad Gewerkenegg, Čipkarsko šolo, poskusila idrijsko kulinariko in izkusila prijaznost in iznajdljivost podeželskih ljudi, kjer sta spoznala pot od zrnja do kruha. Ogledala sta si tudi naše naravne zaklade, prekrasni reki Idrijco in Belco ter druge naravne lepote.

Polna vtisov sta že na poti domov. Poslovila sta se v upanju, da se prihodnje leto vidimo še enkrat in tokrat s skupino japonskih študentov na obisku v Idriji in okolici.

Izmenjavo in tokratni obisk so podprli Občina Idrija, Gimnazija Jurija Vege, Rudnik živega srebra Idrija, Mestni muzej Idrija, Čipkarska šola, Glasbena šola Idrija, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Organizacijo obiska smo izpeljali v sklopu Geoparka Idrija.

M.G.K.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

9 / 23 °C

12 / 21 °C

9 / 28 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija