POHOD OB GEOLOŠKIH ZNAČILNOSTIH KRAJINSKEGA PARKA ZGORNJA IDRIJCA

POHOD OB GEOLOŠKIH ZNAČILNOSTIH KRAJINSKEGA PARKA ZGORNJA IDRIJCA

Ponedeljek, 20. avgust 2012
V nedeljo 19.8.2012 smo v okviru projekta Nature—NIP 2011, sofinaciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželj  in v organizaciji Geoparka Idrija izvedli Pohod ob geoloških značilnostih Krajinskega parka Zgornja Idrijca.

S pričetkom na Lajštu in uvodno predstavitvijo geologije ob poti  smo se nato po cesti povzpeli do Čekovnika, kjer smo že prej povedano opazovali še v naravi. Dobršen del poti smo opazovali dolomit, ki pa niti slučajno ni dolgočasen…videli in spoznali smo plastnatost, kako na terenu določamo prelome, kako ga ločimo od apnenca, da zaradi sprememb v sedimentaciji lahko vsebuje tudi drugačne sedimente in kamnine, ipd. Ogledali smo si tudi t.i. bučke, ki jih s pomočjo ujetih kamnov v kamnine izdolbe voda. Ob odcepu proti Čekovniku smo prestopili narivni kontakt in se naenkrat znašli v rdečih in zelenih zelo razdrobljenih kamninah, to so karnijski peščenjaki zgornjega klastičnega horizonta. Proti vrhu Čekovnika pa smo videli še del srednjega klastičnega horizonta, zastopan z megalodontidnim apnencem, ki na nekaterih lokacijah na idrijskem vsebuje fosile megalodontidnih školjk. Malo pred Čekovnikom smo malce s poti poiskali še ostanke črepinj posod, ki so jih uporabljali pri žganju živosrebrne rude v lončenih posodah med leti 1510 do 1652. S  Čekovnika smo se nato po stari poti ob potoku »Šihtn poh«, ki je strugo vrezal v glavni dolomit, spustili v dolino. Po poti smo videli ostanke mostov čez potok ter vodne pregrade za plavljenje lesa.

Pohod je bil za udeležence prijetna popestritev poletnega nedeljskega popoldneva. Spoznali so, da na zelo kratki poti lahko vidiš mnogo zanimive geologije, kar je brez dvoma značilnost ozemlja Geoparka Idrija.

Za čisti konec smo se pohodnikom zahvalili in jih nagradili s praktičnimi darili Geoparka Idrija.

M.G.K.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija