NAREDI SI SVOJ BRUHAJOČI VULKAN

NAREDI SI SVOJ BRUHAJOČI VULKAN

Petek, 17. avgust 2012
Pretekli torek 15.8.2012 smo se še predzadnjič srečali v sklopu delavnic ZPM Idrija, ki jih organiziramo za otroke, ki počitnice preživljajo doma. Tokrat smo pozornost namenili vulkanom: kaj so vulkani, kakšne vrste vulkanov poznamo, kje nastajajo in si v literaturi ogledali še slike nekaterih velikih izbruhov v preteklosti. Spoznali smo, da so vulkani po eni strani nekaj dih jemajočega, na drugi strani pa predstavljajo veliko nevarnost za ljudi in okolje - nevarnost, ki se je mnogi, ki so ji izpostavljeni, mogoče premalo zavedajo, kar se je v zgodovini tudi večkrat pokazalo (npr. Pompeji, Mount Pelee, ipd.).

Nato so se otroci lotili izdelave njihovega vulkana. Ideje so črpali iz slik nekaterih najlepših vulkanov na svetu. Nekateri so ustvarili mirne in speče vulkane, nekatere prave divjake, v bližini katerih si prav gotovo ne želimo biti. Ampak prav vsi so tistega dne izbruhnili, tudi tisti speči so se prelevili v aktiven vulkan, s pomočjo kemijskega poskusa, med katerim simulirali pravo dogajanje v naravi.

Zopet smo preživeli prijetni dve uri in se zraven še kaj naučili. Poslušne smo še predzadnjič nagradili z majičkami Geoparka Idrija. Ker pa se neizogibno bliža tudi šola, so vsi prejeli še mapo in kemični svinčnik Geoparka Idrija.

M.G.K.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

TOR
SRE
ČET

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija