ORIENTACIJA MLADIH V GEOPARKU IDRIJA

ORIENTACIJA MLADIH V GEOPARKU IDRIJA

Petek, 13. julij 2012

V okviru »Počitnikarije« Zveze prijateljev mladine Idrija so se otroci, ki počitnice preživljajo doma, v torek 10.7. preizkusili v orientaciji v Geoparku Idrija.  Delavnice, ki smo jo izvedli s pomočjo partnerjev Geoparka Idrija (Občine Idrija, Rudnika živega srebra) in pomočjo prostovoljcev, se je udeležilo kar 33 otrok v starosti od 7 do 11 let, ki so na različnih točkah spoznavali Geopark Idrija in naravno in kulturno dediščino domačega okolja.

Pot s pričetkom pri Scopolijevem spominskem vrtu jih je vodila mimo Kamšti in naprej po poti naravoslovcev ob Rakah.  Na osmih točkah so se otroci naučili, kdo vse je v 18. stoletju hodil raziskovati v Idrijo, nekaj o vodni črpalki kamšti in kako prečrpati vodo. Spoznali so pomembni drevesni  vrsti veliki jesen in hrast (dob), ki že več stoletij rasteta na poti ob Rakah ter se naučili, katera drevesa imajo plodove, katera cvet in h katerim drevesom spadajo. Manjkale niso niti kamnine, za katere so se naučili, kje so nastajale in v katerih so videli prav zanimive stvari. Z nogo so morali zatipati in ugotoviti različne podlage, kot so na primer posušeni listi, iglice in vejice ter se podali na pravi pravcati lov na zaklad. Na koncu so na prodišču ob Idrijci poiskali še tri različne prodnike idrijskih kamnin, kjer so ugotovili, da je teh še mnogo več in da vsaka kamnina pripoveduje svojo zgodbo.

Kljub temu da sta dve ekipi nabrali za malenkost več točk od ostalih, smo na koncu za zmagovalce razglasili prav vse in za nagrado so vsi prejeli liziko. Trije pa so za svoje znanje in pravilne odgovore na vprašanja prejeli tudi majico Geoparka Idrija.

Učili in zabavali smo se prav vsi, tako organizatorji, kot tudi otroci in na koncu ob skupinskem fotografiranju vsi navdušeno zavpili: GEOPARK!!!

Mojca Gorjup Kavčič

 

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija