ZNANI SO PREJEMNIKI CERTIFIKATA ODLIČNOSTI KBZ IDRIJA IZBRANO

ZNANI SO PREJEMNIKI CERTIFIKATA ODLIČNOSTI KBZ IDRIJA IZBRANO

Ponedeljek, 18. november 2019

V okviru razvoja KOLEKTIVNE BLAGOVNE ZNAMKE IDRIJA IZBRANO smo 7. novembra 2019 izvedli ocenjevanje izdelkov in storitev, prijavljenih na razpis za pridobitev pravice do uporabe znaka kolektivne blagovne znamke IDRIJA IZBRANO. Ocenjevanje rokodelskih in prehranskih izdelkov je potekalo v Kmečkem hramu Fortuna, jedi in pijače postrežene na gostinski način ter turistične programe pa smo ocenjevali na lokaciji ponudnikov. 

Strokovno komisijo za rokodelske izdelke so sestavljali: prof. dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in Cveto Koder. Kakovost izdelave čipke pri izdelkih, ki vključujejo klekljano čipko, pa je preverjala učiteljica Čipkarske šole Idrija Katarina Mlakar. Prehranske izdelke ter jedi in pijače postrežene na gostinski način je poleg prof. dr. Janeza Bogataja in dr. Tanje Lešnik Štuhec ocenjeval še Franci Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, turistične programe pa Ilona Stermecki s turistične agencije Vandrovček.

Z odzivom ponudnikov smo zelo zadovoljni, saj smo v ocenjevanje prejeli 50 rokodelskih izdelkov, 23 prehranskih izdelkov, 3 jedi ponujene na gostinski način in 4 turistične programe.

Komisija je izrazila zadovoljstvo nad kakovostjo izdelkov. Pri rokodelskih izdelkih so izpostavili dobre ideje, uporabo lokalnih in regionalnih gradiv ter povezavo sodobnega oblikovanja s kulturno dediščino. 

Tudi prehranski izdelki so bili po mnenju komisije nad mejo pričakovanega, izpostavili so predvsem kakovost nekaterih mlečnih izdelkov ter medu. Jedi ponujene na gostinski način so bile pozitivno ocenjene, komisija pa je podala nekaj priporočil za ponudnike. Navdušilo jih je vključevanje lokalnih izdelkov v jedi. 

Zadovoljni so bili tudi s prijavljenimi turističnimi programi. Vsi so bili prepoznani kot kakovostni, z dobrim izhodiščem in z dobro izbrano vsebino. Izvajalcem so podali nekaj priporočil za poimenovanje in dodatno obogatitev programov.

Izdelki, ki tokrat niso prejeli certifikata odličnosti, so bili prav tako pozitivno sprejeti, zato upamo, da bodo prijavitelji upoštevali priporočila komisije in izdelke na ta način izboljšali ter jih ponovno prijavili v ocenjevanje.

Certifikat odličnosti IDRIJA IZBRANO pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO Globalnega Geoparka Idrija.

Tokrat so certifikat prejeli:

-   Metka Prezelj za polsteno volneno figuro jamskega škrata Perkmandlca

-  Urška Jurič (Mešani občutki) za ročno poslikane lesene uhane serije cinabarit in serije čipka

-  Čipkarska šola Idrija (Gimnazija Jurija Vege Idrija) za usnjeno damsko torbico z idrijsko čipko, uokvirjeno idrijsko čipko – »Živo srebro« in uokvirjeno idrijsko čipko –»Vilinski simbol – sreča«

-   Meta Pivk (Franc Pivk, dop. dej. na kmetiji)  za »Idrsk taler«

-   Naturalina (Evgen Krivec, s. p.) za smolnato mazilo

-  SaSim keramika (Opimus d.o.o.) za servirni in desertni krožnik ter tri čašice iz Knapovske linije keramike, ter za servirni in desertni krožnik iz klekljarske linije keramike

-  Darinka Lapajne s. p. za ogrlico »Emilija Harmony«, uhane »Ivanine sanje« in »Praznično sklido«

-   Ivana Mikuž za ročno tkane izdelke iz domačega lanenega prediva (prtiček –pogrinjek, prtiček z vtkano bombažno prejo, šal z vtkano bombažno prejo, bralno znamenje in kravato)

-  Kooperativa Simon design z. o. o za unikatno nalivno pero z motivom idrijske čipke in unikatno pisalo z motivom idrijske čipke

-   Društvo klekljaric idrijske čipke za voščilnice s klekljano čipko

-  SE-MAKS Sašo Ličer s. p. za uhane v darilni embalaži (snežinki, cvetova, rebrasti uhani)

-   Čebelarstvo Rupnik (Ciril Rupnik, dop. dej. na kmetiji) za cvetlični med

-   Martin Kolenc za lipov med

-  Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija za Idrijsko hrenovko, Idrijsko klobaso, Idrijska klasična rebra in Idrijsko zaseko

-  Kmetija pri Kendu za Kendov sir, navadni jogurt, sadni jogurt jagoda in gozdni sadeži, kislo mleko, skuto, sadno skuto jagoda in borovnica

-  Kmetija na Krnicah za Krnčanovo surovo mleko, staran trdi sir Krnčan, trdi sir Krnčan (tudi v darilni embalaži) in navadni jogurt Krnčan

-  Zavod za turizem Idrija za set treh medov »Med-o-vita Honey for vita« in med s sladkorno čipko »Med-o-vita Honey for vita«

-   Akušej, Martina Prestor s. p. za Emilijin prigrizek in jed »Emilijin zajtrk«

-   Penzion Kmečki hram za trihodni domači meni

-   Nebesa d. o. o. (Hotel Jožef) za narezek Jožefova dilca

-   Urban Šlabnik (AS nepremičnine d. o. o.) za turistični program »Frudl špancir«

-  Hiša zelišč (Master d. o. o.) za turistična programa »Mir na travnati preprogi« in »Čajanka v objemu zelišč«

-   Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija za turistični program »Lov na Perkmandlčkov zaklad«  

Vse aktivnosti v letu 2019 so bile za lokalne ponudnike brezplačne, financirane so bile v okviru aktivnosti za izvajanje strategije turizma Občine Idrija.

Izdelke kolektivne blagovne znamke IDRIJA IZBRANO lahko kupite pri ponudnikih, v nekaterih lokalnih trgovinah, TIC-u, spletni trgovini www.idrijskacipka.si in na priložnostnih sejmih. Prepoznate jih po nalepki – certifikatu IDRIJA-IZBRANO-SELECTED.

Foto: Bojan Tavčar

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

TOR
SRE
ČET

19 / 32 °C

21 / 33 °C

19 / 31 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija