Odprtje Centra za obiskovalce Geoparka Idrija

Odprtje Centra za obiskovalce Geoparka Idrija

Sreda, 02. oktober 2019
Vabljeni na

ODPRTJE Centra za obiskovalce in razstave »Zapisano v kamninah«,

v četrtek 24.10.2019 ob 17.00

na Prelovčevi 5 v Idriji.

Nove prostore bosta slovesno odprla ga. Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in g. Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija.
Po zaključku se bomo skupaj podružili ob prigrizku.


Geopark Idrija v sklopu projekta Danube GeoTour pripravlja nov Center za obiskovalce in razstavo »Zapisano v kamninah«. Nahaja se v prostorih nekdanje gostilne Nebesa, kamor se je v septembru priselil tudi TIC Idrija.

Glavna nit razstave je o tem, kako so Zemljine sile vplivale na nastanek idrijskega območja in izoblikovale življenje. Predstavljala bo vsebine iz celega območja Geoparka Idrija. Z razstavo želimo spodbuditi obiskovalce, da poleg obiska naših glavnih turističnih ponudnikov v mestu Idrija, obiščejo tudi idrijsko podeželje, si tam ogledajo naravne in kulturne znamenitosti ter pridejo v stik s  turističnimi ponudniki izven mesta in se pri nas zadržijo dalj časa.

Uvod v idrijsko zgodbo je osnovna razlaga nastanka našega planeta ter procesov, ki naš planet ohranjajo živega, da se stalno spreminja. Prikazati želimo, da procesi v in na Zemlji v svoji osnovi določajo okolje, kamninsko in morfološko pestrost, ki se mu prilagajajo rastline in živali ter nenazadnje tudi človek s svojim načinom življenja. Pomembno sporočilo razstave je, da se globalni procesi odražajo tudi lokalno.

Obiskovalcem bo v centru na ogled bogata razstava z maketami, modeli, zanimivimi eksponati, animacijami, video predstavitvami, s pomočjo katerih bomo vsebine predstavili tistim, ki jih ta snov le bežno zanima in tistim, ki se v vsebine razstave želijo bolj poglobiti.  Najmlajšim so namenjene tri otroške točke, kjer bodo na igriv in interaktiven način odkrivali naravne zanimivosti in zakonitosti. Za konec nismo izpustili niti projektnih partnerjev, ki se bodo na moderen način, s pomočjo digitalne tehnologije predstavili obiskovalcem s kratkim videom tekom cele razstave.

Zavod za turizem Idrija je v ta namen pridobil 104.000,00 EUR iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA), kar predstavlja 85% proračuna za vzpostavitev centra in zavzema stroške osebja, administracije, potne stroške, stroške zunanjih izvajalcev, opreme, infrastrukture za samo razstavo. Preostalih 15% je zagotovila Občina Idrija. Poleg tega je Zavod za turizem Idrija iz svojega proračuna za delovanje Geoparka Idrija za opremo v centru namenil 24.650,00 EUR. Sredstva za ureditev prostorov, primernih za izdelavo razstave ter delovanje TIC-a je zagotovila Občina Idrija.


Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

17 / 34 °C

19 / 34 °C

19 / 34 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija