Tematski dan mreže šol 2019

Tematski dan mreže šol 2019

Petek, 20. september 2019

V Geoparku Idrija smo v sodelovanju z osnovno šolo Spodnja Idrija letos ponovno organizirali srečanje lokalnih osnovnih šol (OŠ Spodnja Idrija, OŠ Idrija, OŠ Črni Vrh in OŠ Cerkno) na t.i. Dnevu mreže šol. Osnovni namen srečanja je izobraževanje mladih na področju naravne in kulturne dediščine kraja, razvijanje njihove ustvarjalnosti ter medsebojno druženje in povezovanje. Tudi letošnji dan je minil zelo pestro in uspešno.

Ko vsako leto smo se z učenci sedmih razredov zbrali na gostujoči šoli, tokrat v Spodnji idriji. Ker nas je bilo veliko, smo se razdelili v skupine in ustvarjali ter se izobraževali na devetih različnih delavnicah. Dve skupini otrok sta se s spremljevalci odpeljali na teren – v Idrijske Krnice in v Ledine, ostali otroci in mentorji pa so ostali v Spodnji Idriji. V Idrijskih Krnicah so si otroci ogledali Cerkev Sv. Florijana, risali mozaike ter spoznavali zeliščarstvo v Hiši zelišč. Na delavnicah v Ledinah je bilo prav tako zanimivo, sedmošolci so lahko občudovali fosile nabrane v bližnji in daljni okolici z g. Vojkom Rejcem ter izdelali magnetek z odlitkom amonita. Zatem so se odpravili še do Rapalske meje, kjer jim je ga. Anka Rudolf predstavila čas Rapalske meje, preko tihotapske igre pa so mladi preverili svoje znanje zgodovine.

Zanimivo je bilo tudi v Spodnji Idriji. Otroci so se udeležili delavnice izdelovanja šajblčkov s TD Fara, preizkusili so se v izdelovanju mini oglarske kope s člani TD Idrijske Krnice, v kuhinji so z mentoricami pripravljali smukavc in pekli mini potičke, udeležili so se arhitekturnega sprehoda po naselju z arhitektom Cvetom Kodrom in si ogledali Kendovo domačijo.

Dan je hitro minil, spletli smo nova prijateljstva in spoznali veliko novega o lokalnem okolju.

Najlepše se zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nam finančno omogočili izvedbo Dneva mreže šol: Trtnik in Trnik d.o.o., Hektar d.o.o., Nomago d.o.o. ter Dolomit, Janko Kosmač s.p.

Zahvaljujemo se tudi ostalim sodelujočim, ki so nam s prostovoljnim delom pomagali pri uspešni realizaciji tematskega dne.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija