Izobraževanje vodnikov po razstavi v bodočem Centru za obiskovalce

Izobraževanje vodnikov po razstavi v bodočem Centru za obiskovalce

Torek, 14. maj 2019

Priprave na odprtje novega Centra za obiskovalce, kjer bo na ogled tudi manjša razstava o nastanka Idrijskega ter naravni in kulturni dediščini, že potekajo.

Konec meseca aprila je potekalo dvodnevno intenzivno izobraževanje vodnikov po razstavi v centru. Priznani predavatelji so bodoče vodnike z zanimivimi predavatelji izobrazili in popeljali skozi vse tematske sklope razstave. Prvi dan izobraževanja so se slušatelju o uvodu na grobo seznanili s postavitvijo razstave ter razporeditvijo tematskih sklopov, od katerih je prvi sklop naslovljen »Nemirni planet«, kjer bo prikazan nastanek Zemlje in kateri mehanizmi »poganjajo« naš planet. Nadalje smo se posvetili idrijskim kamninam ter okoljem, v katerih so nastajale; izpostavili smo tudi idrijske največje zanimivosti in posebnosti iz sveta mineralov, fosilov, narave… V tretjem predavanju z naslovom »Podoba predalpskega sveta« smo spoznali, zakaj je idrijsko tako kot je. Spoznali smo, da ima območje idrijskega veliko povezavo z Alpami, ki so svojo pot nastanka pričele že davno nazaj ob razpadu prakontinenta Pangea. Bodoči vodniki so spoznali tudi več dejstev o Idrijskem prelomu, eni izmed največjih prelomnic v Južnoalpskem prostoru, ter nekaj zgodovinskih ter tudi aktualnih dejstev o tem prelomu. Kras in kraški procesi imajo pri nas veliko vlogo, kar bodo obiskovalci spoznavali v posebnem tematskim sklopu »Preluknjani svet«, naši vodiči pa so tekom predavanja spoznali več o tej tematiki. Nato se razstava iz nežive narave usmeri na živo naravo, in temu smo sledili tudi z našimi predavanji. Vodniki so najprej spoznali del razstave o človeku v Geoparku Idriji – tematski sklop o tej tematiki nosi naslov »Smo odraz pokrajine« ter na koncu še rastlinstvo in živalstvo, o čemer govorimo v delu razstave z naslovom »Pestrost življenjskih okolij«.

Na koncu so se bodoči vodniki udeležili še hitrega tečaja interpretacije in komunikacije z obiskovalci, ki jo je izvedla interpretatorka dediščine z namenom, da bodo naše vsebine primerno in zanimivo predstavljene našim obiskovalcem.

Zanimiva ugotovitev je sledila ob zaključku obeh dni, kakšne zanimive zgodbe in koliko dediščine lahko pokažemo našim obiskovalcem. Mi pa bi še dodali, da moramo biti najprej sami ponosni na to dediščino ter nanjo gledati z odprtimi očmi ter ušesi … kajti bistvo je včasih malo zakrito.

Aktivnosti so se izvajale v okviru mednarodnega projekta Danube GeoTour. Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA).

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

12 / 25 °C

15 / 24 °C

16 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija