KAJ BO NA OGLED V NOVEM CENTRU ZA OBISKOVALCE GEOPARKA IDRIJA?

KAJ BO NA OGLED V NOVEM CENTRU ZA OBISKOVALCE GEOPARKA IDRIJA?

Torek, 15. maj 2018
Geopark Idrija v sklopu projekta Danube GeoTour pripravlja nov center za obiskovalce, ki se bo nahajal v prostorih nekdanje gostilne Nebesa, kamor se bo preselil tudi TIC. Obiskovalcem bo v centru na ogled bogata razstava, skozi katero bomo predstavili nastanek idrijskega območja, ki posredno narekuje tudi način življenja, zato bo del namenjen predstavitvi življenja v geoparku s poudarkom na naravi in človeku. 
Vsak, ki vsaj malo pozna Idrijo in njeno okolico ve, da je bilo to območje zaradi svoje pestre rastlinske sestave vedno privlačno za raziskovalce narave. Znameniti naravoslovci, ki so v Idrijo prvenstveno prihajali zaradi rudnika, so tu našli in opisali kar nekaj rastlin, ki so kasneje po njih dobile tudi imena. Po posvetu in z dovoljenjem Agencije RS za okolje, smo se odločili, da tevje, kranjski jeglič, rebrinčevolistna hladnikijo ter Clusijev svišč na razstavi predstavimo na nekoliko drugačen način. 
V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije rastline tridimenzionalno prepariramo (s posebnimi postopki posušimo) ter jim tako ohranimo obliko in barvo. V sodelovanju z Anko Rudolf, odlično poznavalko idrijske flore in članico Muzejskega društva Idrija, tako že od sredine aprila pridno nabiramo cvetoče rastline in jih pripravljamo za razstavo. 
V razstavi se bomo dotaknili še preostalih naravnih znamenitosti v Geoparku Idrija. Med drugim tudi dinozavrovih stopinj na Medvedjem Brdu. Našo »dinozavrovo« zgodbo bomo dopolnili še s fosilnimi ostanki dinozavrovih gnezd iz romunskega geoparka Hateg, ki so edinstven primer tovrstnih fosilov v tem delu Evrope. Replike dinozavrovih jajc se že izdelujejo. 
Obljubljamo tudi več interaktivnih točk za otroke, odprtje centra pa načrtujemo v juniju prihodnje leto. 
Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA).

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija