Tretje srečanje partnerjev projekta Danube GeoTour v UNESCO Globalnem Geoparku Hateg v Romuniji

Tretje srečanje partnerjev projekta Danube GeoTour v UNESCO Globalnem Geoparku Hateg v Romuniji

Četrtek, 22. februar 2018
Uspešen sestanek v Romuniji med 12. in 15. februarjem 2018

UNESCO Globalni Geopark Hateg iz Romunije je imel priložnost gostiti partnerje projekta Danube GeoTour iz 8-ih držav, ki se v projektu soočajo z izzivom valorizacije geodediščine za trajnostni in inovativni razvoj turizma v geoparkih v območju Podonavja. Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA).

Prva dva dneva srečanja sta bila namenjena izobraževanju na temo razvoja t.i. geoproduktov. Zanimive in poučne izkušnje s tega področja so udeležencem posredovali povabljeni gostje iz Romunije ter predstavnik pridruženega strateškega partnerja iz portugalskega geoparka Naturtejo, Carlos Neto de Carvalho. Vsak partner v projektu namreč v svojem geoparku razvija geoprodukte, ki temeljijo na tradiciji in dediščini lokalnega okolja (t.i. GeoCulture) ali vključujejo aktivnosti na prostem (t.i. GeoOutdoor). Na ta način želijo povečati prepoznavnost geoparkov ter aktivneje vključiti lokalne ponudnike in prebivalce v aktivnosti, ki jih le-ti izvajajo.
Izobraževanje in delavnice je dopolnila strokovna ekskurzija, na kateri so si udeleženci ogledali primere dobrih praks interpretacije dediščine območja in razvoja geoproduktov v Geoparku Hateg.

Naslednja dva dneva sta bila, tudi ob prisotnosti predstavnika osrednjega sekretariata Interreg transnacionalnega programa Podonavje, namenjena pregledu dosedanjega dela in rezultatov v projektu ter načrtovanju aktivnosti v prihajajočih mesecih. Hotel Ferdinand in prostori tamkajšnje mestne hiše so udeležencem nudili vse potrebno za izvedbo uspešnega izobraževanja, delavnic in sestankov. Celotna projekta ekipa se zahvaljuje organizatorjem iz Geoparka Hateg ter Univerze v Bukarešti za izkazano gostoljubje in odlično organizacijo dogodka.

Vse te uspešne zgodbe udeležence vodijo k glavnemu rezultatu projekta - skupni Podonavski geopoti (Danube GeoTour), ki jo bodo razvili skupaj z lokalnimi turističnimi ponudniki v osmih geoparkih kot unikaten, trajnostni turistični proizvod, in sicer v želji, da postane model dobre prakse za inovativen pristop k geointerpretaciji ter razvoju trajnostnega turizma tudi izven Podonavske regije. Skupni inovativni produkt bo povečal sodelovanje med geoparki ter izboljšal vidnost in prepoznavnost UNESCO globalnih geoparkov v območju Podonavja in širše. 

Fotografije: UNESCO Globalni Geopark Hateg

Več o projektu in organizatorjih dogodka na spodnjih povezavah:
www.interreg-danube.eu/danube-geotour
http://en.unibuc.ro/
http://en.hateggeoparc.ro/

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

12 / 25 °C

15 / 24 °C

16 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija