PO VEČLETNIH PRIZADEVANJIH USPEL PREBOJ MED ELITO - VPIS RUDNIKOV ŽIVEGA SREBRA IDRIJE IN ALMADENA Z DEDIŠČINO RUDARJENJA NA UNESCOV SEZNAM SVETOVNE DEDIŠČINE

PO VEČLETNIH PRIZADEVANJIH USPEL PREBOJ MED ELITO - VPIS RUDNIKOV ŽIVEGA SREBRA IDRIJE IN ALMADENA Z DEDIŠČINO RUDARJENJA NA UNESCOV SEZNAM SVETOVNE DEDIŠČINE

Sreda, 04. julij 2012

V soboto je iz Sankt Petersburga prispela odlična novica, ki smo jo vsi nestrpno pričakovali. Dolgoletna prizadevanja so se končno obrestovala, saj je Unescov odbor za svetovno dediščino, v sklopu 36. zasedanja, potrdil vpis Idrije in Almadena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Prizadevanja za vpis dveh največjih rudnikov živega srebra na svetu in dediščine rudarjenja na Unescov seznam svetovne dediščine so potekala od leta 2006. Pobudo je dala Občina Idrija, formalno pa je postopke koordiniranja prevzel direktorat za kulturno dediščino na nekdanjem ministrstvu za kulturo in zdaj na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo, kulturo in šport. V šestih letih je nominacija prešla v različne organizacijske in vsebinske faze, sprva v sklopu serijske nominacije v povezavi z medcelinsko potjo Camino Real, v kateri je sodeloval tudi Perujska Huancavelica. Vmes smo na vpis upali v serijski nominaciji že omenjenih rudnikov v povezavi s srebrom in mehiškim rudarskim mestom San Luis Potosi, vendar je nominaciji na dveh zasedanjih zmanjkal en glas za vpis. Po izstopu Mehike iz serijske nominacije je bil februarja 2011 na Unescov Center za svetovno dediščino v Parizu predan nov dosje, ki se je tokrat osredotočil na živo srebro – tehnološke in industrijske postopke, ki so vplivali na oblikovanje kultur, gospodarstev in družbenih sprememb.

Zasedanja Odbora za svetovno dediščino v Sankt Petersburgu se iz Idrije udeležujeta idrijski župan Bojan Sever in podžupan Bojan Režun, ki sta odločitev odbora sprejela z velikim navdušenjem. Delegacijo iz Slovenije je podprla tudi slovenska veleposlanica v Rusiji Ada Filip Slivnik.

Odločitev za vpis je požela veliko odzivov tudi v domači javnosti.

Odločitev Odbora za svetovno dediščino pozdravljamo in se pridružujemo čestitkam tudi v imenu Geoparka Idrija, katerega eden pomembnejših členov je prav Rudnik živega srebra Idrija.

 

Izjava za javnost

Nominacija »Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija« je uspela. Na zasedanju UNESCO Odbora za svetovno dediščino v St. Petersburgu je bila v soboto 30. 6. 2012 sprejeta odločitev, da se predlagana dediščina vpiše na Seznam svetovne dediščine. Ocenjeno je bilo, da nominirano območje  izpolnjuje pogoj izjemne univerzalne vrednosti oz. celovitosti in avtentičnosti.

Utemeljitev temelji na dejstvu, da sta bila Almadén in Idrija dva najpomembnejša svetovna rudnika za pridobivanje živega srebra, da sta bila zgodovinsko povezana in, da sta skupaj ohranila raznoliko in edinstveno industrijsko in tehnično dediščino v zvezi s pridobivanjem živega srebra in oba ustrezno predstavljata različne vidike »kulture živega srebra« tako v tehniškem, industrijskem in gospodarskem kot tudi v splošno kulturnem, urbanem, socialnem in ekološkem smislu. Idrija in Almadén sta v novem veku pomembno sooblikovala svetovno zgodovino. V teh dveh rudnikih pridobljeno živo srebro se je v južnoameriških rudnikih srebra in zlata od srede 16. stoletja uporabljalo v procesu amalgamacije za pridobivanje teh žlahtnih kovin. Zlato in srebro se je kot bogastvo vračalo v Evropo in tukaj spodbujalo razvoj gospodarstva ter omogočalo razcvet znanosti, umetnosti oz. kulture nasploh.

Na Seznam vpisana dediščina v Idriji zajema dediščino rudnika in rudarjenja v najširšem pomenu te besede: živosrebrovo rudišče, podzemne rove in jaške, vhodne stavbe, skladišče živega srebra in žita, upravne stavbe, topilnico, stanovanjske hiše, šolske zgradbe, cerkve, nesnovno dediščino kot del načina življenja idrijskega rudarja, poti po katerih se je živo srebro tovorilo v svet … Med vsem vsekakor na prvem mestu velja izpostaviti Antonijev rov – v muzej urejeno idrijsko podzemlje, grad Gewerkenegg v katerem domuje najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine, jašek Frančiške z obnovljenimi rudniškimi stroji in napravami, idrijsko kamšt, topilnico, klavže, rudniško žitno skladišče in rudniško gledališče, idrijsko rudarsko hišo.

 

Več si preberite na:

Predsednik republike čestital županu Idrije (www.up-rs.si)

Rudnik živega srebra zapisan na Unescov seznam (www.rtvslo.si)

Idriji uspel preboj med elito (www.24ur.com)

Idrija je spet na svetovnem zemljevidu (www.delo.si)

 

Idrija Mercury Mine Listed on UNESCO Heritage List (adds) (www.sta.si)

Heritage of Mercury. Almaden and Idrija (whc.unesco.org)