Ponovno ocenjevanje idrijskega UNESCO globalnega geoparka

Ponovno ocenjevanje idrijskega UNESCO globalnega geoparka

Sreda, 21. junij 2017

Idrija UNESCO globalni geopark je bil v času med 17. in 19. junijem podvržen ponovnemu ocenjevanju po prvih štirih letih članstva v mreži. V Idriji sta se v tem terminu mudila ocenjevalca geoparkov, Američanka dr. Wesley Hill iz ameriškega geološkega združenja in komisije za geoparke ter Javier Lopez  iz Villuercas-Ibores-Jara Geoparka v Španiji. Ocenjevalca sta določena s strani programa IGGP pri UNESCU, v okviru katerega geoparki delujejo samostojno od leta 2015 dalje.

Pravila programa UNESCO globalnih geoparkov določajo, da se vsaka štiri leta v geoparkih izvede ponovno ocenjevanje, med katerim se ocenjuje, koliko so v štiriletnem obdobju uspeli okrepiti svoje delovanje, pritegniti nove partnerje, izboljšati upravljanje geoparka, njegovo promocijo in prepoznavnost, razviti geoturizem in blagovno znamko. Idrija UNESCO globalni geopark je bil v mrežo geoparkov, na podlagi zahtevne prijave in predhodno izpolnjenih točno določenih standardov, vključen v septembru 2013. Te dni, po prvih štirih letih članstva, je bil tako deležen prvega preverjanja, koliko v praksi izpolnjuje naloge, ki si jih je zadal v dosjeju in koliko vidnega napredka na ključnih področjih je opravil v tem obdobju.

Sodelavci Geoparka Idrija Bojan Režun, Sanja Marija Pellis in Mojca Gorjup Kavčič so ocenjevalcema zagotovili vso potrebno dokumentacijo o delovanju Geoparka Idrija v štirih letih, kar sta ocenjevalca preverjala tudi z ogledi na terenu in pogovori s partnerji in drugimi sodelujočimi pri delovanju geoparka.

Na podlagi vseh dokumentacij ter videnega v idrijskem geoparku je sedaj naloga obeh ocenjevalcev, da pripravita strokovno poročilo, ki ga bo obravnaval in o njem odločal pristojni organ UNESCA na zasedanju septembra letos. Napredek posameznih geoparkov se odraža v barvi prejetega kartona, in sicer zeleni karton izraža vsestranski napredek in ponovno ocenjevanje čez 4 leta, rumeni karton izraža določene pomanjkljivosti in čas dveh let za odpravo le-teh ter ponovno ocenjevanje čez dve leti, rdeči karton pa pomeni, da geopark ni naredil nobenega napredka ali je celo nazadoval, zato se ga izbriše iz mreže in mora opraviti celoten postopek ponovne kandidature.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija