Delavnica »Workshop of Global Geoparks in South-Eastern Europe«

Delavnica »Workshop of Global Geoparks in South-Eastern Europe«

Sobota, 29. april 2017

UNESCO Globalni Geopark Idrija je v sodelovanju oz. ob podpori UNESCO Regionalnega urada za znanost in kulturo iz Benetk (UNESCO Venice Office) organiziral delavnico z naslovom Workshop of Global Geoparks in South-Eastern Europe (SEE). Delavnica je potekala med 19. in 21. aprilom v Idriji, namenjena pa je bila promociji UNESCO globalnih geoparkov držav JV Evrope, v katerih je malo geoparkov ali le-teh tam ni. 

Navzoče so ob uvodu pozdravili Philiippe Pypaert, vodja regionalnega urada za zanost in kulturo v Evropi, Bojan Sever, župan občine Idrija, Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za idrijsko dediščino, Bojan Režun, vodja strokovne skupine UNESCO globalnega geoparka Idrija ter Marjutka Hafner, direktorica Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Prvi dan je bil sicer namenjen izmenjavi izkušenj uspešnih obstoječih UNESCO globalnih geoparkov iz območja JV Evrope. Prikazani so bili primeri dobrih praks uspešnih geoparkov. Svoje izkušnje so tako predstavili Ilias Valiakos (Lesvos Island, Grčija), Barnabas Korbely (Bakony–Balaton, Madžarska), Goran Pavić (Papuk, Hrvaška), Suzana Fajmut Štrucl (Karavanke, Slovenija/Avstrija), Bojan Režun (Idrija, Slovenija), Charalampos Fassoulas (Psiloritis, Grčija), Alexandra Andrasanu (Hateg, Romunija). 

Drugi dan je bil namenjen predstavitvam držav oz. območij, v katerih geoparki ne obstajajo, predstavila pa so se tudi potencialna območja, kjer bi geoparke lahko ustanovili. Izpostavljeni so bili problemi, s katerimi se soočajo pri ustanavljanju geoparkov in razlogi, zakaj v njihovih državah geoparkov še vedno ni. Trenutne razmere in svoja pričakovanja so predstavili sodelujoči iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Črne Gore, Srbije in Romunije (območja Kreševo, otok Vis, Djerdap…).

Popoldanska diskusija je bila namenjena prepoznavanju potreb po povezovanju v regiji, partnerstvom z ostalimi UNESCO destinacijami, izmenjavi pozitivnih izkušenj med UNESCO globalnimi geoparki in ostalimi udeleženci ter reševanju problemov, ki so bili izpostavljeni med samo delavnico.

Tretji dan so se udeleženci odpravili na ekskurzijo po Geoparku Idrija in najprej spoznali geologijo območja in Idrijski prelom na Oblakovem vrhu. Nato pa so domačini Kanomlje predstavili domačijo Šturmajce in dejavnosti domačinov v Geoparku Idrija in tudi sicer. Za zaključek pa so si udeleženci ogledali še najnovejšo pridobitev v Idriji, in sicer novo urejeni center za obiskovalce -Topilnico Hg.

V Idriji so se delavnice udeležili predstavniki iz Albanije, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Kosova*, Makedonije, Črne Gore, Srbije, Romunije, Madžarske in Slovenije.
(*kot je definirano v UN Security Council resolution 1244, leta 1999)

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija