Začetek projekta ESTEAM v okviru programa Evropske Unije Erasmus +

Začetek projekta ESTEAM v okviru programa Evropske Unije Erasmus +

Petek, 11. november 2016
Pretekli teden se je z uvodnim srečanjem vseh partnerjev v projektu ESTEAM, sofinanciran iz programa Evropske unije Erasmus+, le-ta tudi uradno začel. Srečanje se je odvijalo 8. in 9. novembra, 2016 v Idriji in Črnem Vrhu nad Idrijo.

Projekt ESTEAM (Enhancement of School TEAching Methods by linking between schools, experts and geoparks in the combination with outdoor activities and ICT technologies), poleg vodilnega partnerja UNESCO Globalnega Geoparka Idrija (Center za idrijsko dediščino), vključuje še Magma UNESCO Globalni Geopark iz Norveške, Naturtejo UNESCO Globalni Geopark iz Portugalske, po eno osnovno šolo iz vsakega geoparka - OŠ Črni Vrh nad Idrijo (Slovenija), Samfundets Skole (Norveška), Agrupamento de Escolas Jose Silvestre Ribeiro (Portugalska), Univerzo v Ljubljani (Slovenija) in računalniško podjetje Locatify (Islandija).

Glavni cilj projekta, katerega začetek je bil v septembru 2016 in bo trajal tri leta, je izboljšati kvaliteto poučevanja naravoslovja v šolskem sistemu skozi inovativne metode, ki združujejo interaktivno učenje z aktivnostmi na terenu. Na podlagi analiz nacionalnih učnih načrtov, potreb učiteljev in  učencev se bo v projektu pripravilo naravoslovne učne programe. Iz teh programov bo izdelana mobilna aplikacija, ki se bo nato uporabila za poučevanje naravoslovnih predmetov v osnovnih šolah.

Dvodnevno uvodno srečanje, na katerem je bilo prisotnih 15 predstavnikov partnerskih organizacij in predstavnica nacionalne agencije CMEPIUS, je bil v prvi meri namenjeno medsebojnemu spoznavanju vseh partnerjev ter predstavitvi projektnih aktivnosti in načrta dela v prihodnjih treh letih. V nadaljevanju smo še podrobneje začrtali delo v prihodnjih šestih mesecih, do zaključka prvega (izmed treh) intelektualnih rezultatov, in sicer »Raziskave učnih načrtov z analizo in smernicami«, ki bo seveda predstavljala temelj za oblikovanje mobilne aplikacije. Na delavnicah so udeleženci nato izdelali vprašalnike za spletno anketo za učence, učitelje ter bodoče učitelje/študente ter za osebne intervjuje z nekaterimi učitelji naravoslovja. Analiza bo dokončana do konca marca prihodnje leto.

Med srečanjem so udeleženci spoznavali dediščino območja. V Idriji so si tako ogledali Antonijev rov, med vodenim ogledom pa spoznavali kulturno in naravno dediščino po Poti ob Rakah in Divje jezero. Zaključek srečanja je bil v Osnovni šoli Črni vrh nad Idrijo, od kjer smo se pod vodstvom učiteljice odpravili še na ogled Učne poti kraški gozd in spoznavanje kraških in drugih naravnih pojavov Črnovrške planote. Poleg naravnih in kulturnih znamenitosti so imeli udeleženci priložnost poskusiti tudi kulinarične dobrote Idrijskega in celo prekrižati klekeljne na buli v Turistično informativnem centru Idrija. »Zapleteno,…«, so se vsi strinjali.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija