NAGRADNA IGRA 2.del

NAGRADNA IGRA 2.del

Petek, 26. avgust 2016
V času spodnjega triasa oz. natančneje skita, ki je trajal od 252 do 247 milijona let, je bilo na območju Slovenije morje. Idrijsko območje se je nahajalo na robu novo nastajajočega oceana Tetida. Vse kopno v takratnjem času je bilo skoncentirirano v superkontinentu Pangea, ki pa je takrat začela počasi razpadati.

Usedanje kamnin je bilo enotno na t.i. Slovenski karbonatni platformi - dolomiti, laporovci in različni apnenci so najpogostejše kamnine tega obdobja. Prekrivajo obsežne terene tako na Idrijskem (pobočja v dolini Kanomljice in Idrijce, Ledine, Vojsko) kot tudi Cerkljanskem (ozemlje okrog Želina).

Iz časa skita na več območjih v Geoparku Idrija najdemo kamnine, ki so sestavljene iz lupinastih zrn, velikih do 2 mm in zgrajena iz več ovojev okrog nekega jedra. Ta zrnca so nastala, ko se je neko jedro valilo sem ter tja po dnu morja, okoli pa se je nabiral material v ovojih. Ta zrna imenujemo OOIDI, fosilne najdemo v velikosti od 0,1 do 2 mm. Nas pa zanima, kako imenujemo kamnino, sestavljeno pretežno iz teh zrn?


                                              REŠITEV 2. dela:  _ _ 2 _ _
          
(tretja črka v odgovoru je druga črka druge besede v geslu (označeno z 2)


                                        GESLO:    _ _    _ 2 _ _ _ _ _    _ _    I _ _ I _ _


Več o nagradni igri iin posameznih epizodah si preberite TUKAJ.Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija