NAGRADNA IGRA 1.del

NAGRADNA IGRA 1.del

Četrtek, 25. avgust 2016
Pojdimo 360 do 252 milijonov v preteklost v karbon in perm. Karbon je izredno pomemben za geologijo kot za gospodarssko dejavnost na Zemlji. V podnožju novega nastajajočega Variskičnega gorstva, Rodopov in Urala so nastajala številna močvirja. Te je v presledkih preplavljalo morje in jih prekrivalo z usedlinami gline in peska  ter tako omogočilo ugodne razmere za nastanek premoga. Vse to je spremljalo vulkansko delovanje. Značilne usedline iz te dobe so glinasti skrilavci, laporji, konglomerati, peščenjaki. Tako je tudi v Geoparku Idrija. Živalstvo in rastlinstvo se je bujno razvijalo, saj je bila klima vlažna in topla. 

V permu se je prav tako dogajalo veliko tektonskega delovanja. Prevladovalo je kopno nad morjem in povzročalo velike klimatske spremembe. Na severni polobli je bila klima puščavka, življenjski pogoji niso bili ugodni in mnoge vrste in rodovi živih bitij so izumrli. Konec perma se zgodi 1. veliko izumrtje.

V Geoparku Idrija lahko iz sr. perma opazujemo čudovite značilno sive in rdeče obarvane peščenjake in konglomerate. Zanima nas, kako se imenuje mineral, ki kamnine obarva značilno rdeče?


                                             REŠITEV 1. dela:    1 _ _ _ _ _ _

(prva črka v odgovoru je prva črka druge besede v geslu (označeno z 1)                                             GESLO:    _ _    1 _ _ _ _ _ _    _ _    I _ _ I _ _

Več o nagradni igri in posamičnih epizodah si preberite TUKAJ.


Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija