ZAKLJUČIL SE JE TEDEN UNESCO GLOBALNEGA GEOPARKA IDRIJA 2016

ZAKLJUČIL SE JE TEDEN UNESCO GLOBALNEGA GEOPARKA IDRIJA 2016

Četrtek, 09. junij 2016
V Geoparku Idrija je od 20.5. do 5.6.2016 potekal t.i. Teden UNESCO Globalnega Geoparka Idrija, ki je istočasno potekal v vseh 69 geoparkih v mreži in je letos potekal že dvanajsto leto zapored. S pomočjo in sodelovanjem partnerjev smo v 16 dneh  izpeljali 13 dogodkov, na katere smo zvabili čez 300 obiskovalcev.

V letošnjem letu smo se še posebej potrudili, da bi pripravili dogodke za vse okuse. Tako smo prvič pripravili program za športnike, rekreativce in sprehajalce po Rakah. Za dodatno motivacijo obiska te poti smo na vsebinskih točkah na poti postavili postaje z vajami za telo ter pripravili nagradno igro Tečem z Idrijco.

Zvrstili so se pohodi, ekskurzije, projekcija dokumentarnega filma, zeliščna avantura, odkrivanje skritih zakladov po mestu z mobilno aplikacijo, predavanje, kulinarični dogodki, … za mlade družine, pohodnike, ljubitelje narave, gurmane, …

Začeli smo s Popoldansko botanično ekskurzijo na Hleviško planino, kjer smo od Anke Vončina in Jožeta Čarja izvedeli veliko zanimivega o rastju, živalstvu in kamninah ter se v koči okrepčali z okusno hrano, pripravljeno iz sestavin iz narave. Skupaj smo se odpravili na večne Rake, kjer smo tri generacije skupaj podoživljale dogajanje ter spoznavali dediščino ob vodnem kanalu rake. Na sredini dogajanja je bil na vrsti Pohod z Vojskega do kmetije na Brdu. Pod vodstvom Renate Hvala smo si v 3 urnem pohodu ogledali obnovljeno kaščo na kmetiji na Brdu ter Gačniške slapove, okrepčali pa smo se na kmetiji Naš Raj. Za zaključek celotnega programa je sledil še Pohod po feldbanu v spremstvu poznavalcev in domačinov Ivana Rudolfa, Jerneja Rupnika, Gregorja Koželja ter Aleša Lajovica, ki so nam na trasi odstirali skrivnosti na, še do nedavnega pozabljeni, trasi poljske ozkotirne železnice, t.i. feldbana.

Po poti ob rakah se je v 18. st. sprehajal tudi naravoslovec in zdravnik Scopoli, ki si je o svojih odkritjih dopisoval z Linnejem. O tem je bil posnet dokumentarni portret, ki smo ga predvajali v Filmskem gledališču Idrija.

Dediščino v Geoparku Idrija smo spoznavali tudi med odkrivanjem skritih zakladov po mestu z mobilno aplikacijo Turf Hunt, katerega so se udeležili tudi člani mednarodne izmenjave Mladinskega centra Idrija ter domači »raziskovalci«. Lepo je bilo obiskano tudi predavanje Gregorja Koželja o Jelenšku nad Godovičem in o tem, kako je bilo dogajanje na gradišču vpeto v sliko antične zahodne Slovenije.  

Več pozornosti smo letos namenili kulinariki in zdravi prehrani. Prvič smo v Geoparku Idrija okusili geo-menu. Udeleženci Zeliščne avanture v Geopark Idrija na Hleviški planini so pod vodstvom Darinke Bizjak spoznavali zelišča in njihovo uporabnost, otroci so z Vanjo Troha izdelovali dišeče peneče kroglice, medtem kot sta oskrbnika pripravljala slasten geo-menu; juho »izbruh divjega jezera«, glavno jed »knapove sanje« ter sladico »rudniški voziček«. Vsestranskemu super živilu lanu pa smo se posvetili na Črnovrškem in skupaj s Skupino krajanov za obujanje tradicije pridelave in predelave lanu na Črnovrškem pripravljali jedi z dodatni lanenega semena ter spoznali, kako se lan prideluje.

Tudi za šole smo pripravili poseben program, ki smo ga združili s Tednom družine. Gostili smo dve šolski skupini iz Cerknega in Spodnje Idrije.

Žal smo morali Predstavitev jamarske dejavnosti pri Golobeji jami v Predgrižah ter »Nočni pohod na Raufnk zaradi birokratskih in vremenskih neprilik odpovedati. Delovno akcijo na točki Večno gibanje Zemlje v Srednji Kanomlji smo zaradi slabega vremena preložili za nedoločen čas.

Število obiskovalcev je spodbudno, vsi dogodki so bili lepo obiskani in zadovoljstvo obiskovalcev nam je spodbuda in smer za organizacijo Tedna evropskih geoparkov v prihodnje.

K uspešni izvedbi dogodkov v Tednu UNESCO Globalnega Geoparka Idrija 2016 so z veliko mero dobre volje, prostovoljstva in entuziazma pripomogli: Muzejsko društvo Idrija, Planinsko društvo Idrija, Čipkarska šola Idrija, DU Idrija – Medgeneracijski center, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Društvo za zdravilne rastline Idrija Cerkno – Encijan, Naturalina Borut Troha s.p., Jamarski klub »Srečko Logar«, Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko, Mladinski center Idrija, Idrija 2020, Občina Idrija, TKD Kanomlja, KS Kanomlja, Skupina krajanov za obujanje tradicije pridelave in predelave lanu na Črnovrškem, Ivan Rudolf, Aleš Lajovic, Jernej Rupnik, Jože Čar, Anka Vončina, Gregor Koželj, Darinka Bizjak, Renata Hvala za kar se jim iskreno iz srca ZAHVALJUJEMO!

Na snidenje prihodnje leto!

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

TOR
SRE
ČET

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija