POMLAD V GEOPARKU IDRIJA

POMLAD V GEOPARKU IDRIJA

Četrtek, 21. april 2011

Prihod pomladi smo v Geoparku Idrija praznovali kar tri dni, in sicer v četrtek, z otvoritvijo razstave »Ko kukavica zakuka« pri Črnem orlu, v petek s prireditvijo »Dober dan Divje jezero« ter v soboto z geološko ekskurzijo »Po južnem obrobju Idrije«. Pri organizaciji vseh treh dni so sodelovali Muzejsko društvo Idrija, Rudnik živega srebra Idrija, Občina Idrija, Zavod RS za varstvo narave ter Center za idrijsko dediščino.

Razstava z naslovom »Ko kukavica zakuka« je že tretja botanična razstava, ki jo je pripravila botanična sekcija Muzejskega društva. Utrinki iz življenja ter poznopomladanskih rastlih so ob otvoritvi razstave v četrtek 19.4.2012 oživeli skozi videopredstavitev Ivana Laharnarja in zanimivo pripoved prof. Marije Bavdaž. Razstavljene so tudi upodobitve rož akademskega slikarja Rafka Terpina.

V petek 20.4.2012 je pri Divjem jezeru potekala prireditev Dober dan Divje jezero. Navdušeni pohodniki so se zbrali že prej pri Scopolijevem vrtu, kjer so si med pripovedjo ge. Ivice Kavčič ogledali znamenite rastline, nekatere poimenovane po idrijskih raziskovalcih. Nato pa so se sprehodili po poti ob Rakah do Divjega jezera, kjer se je s kratko prireditvijo obeležilo obnovitev poti in okolice tega naravnega spomenika. Program je s petjem popestril zbor OPZ Zlata roža, Osnovne šole Idrija. Po pozdravnem nagovoru idrijskega župana Bojana Severja, je direktor Zavoda RS za varstvo narave dr. Darij Krajčič predstavil projekt obnove okolice Divjega jezera, ki ga je finančno podprla Kneževina Monako. Direktorica Mestnega muzeja Idrija ga. Ivana Leskovec je v svojem govoru spomnila na 40-letnico razglasitve Divjega jezera, kot prvega muzeja v naravi.

Na sobotni geološki ekskurziji pod vodstvom dr. Jožeta Čarja so udeleženci spoznavali bližnjo okolico Idrije. Pot jih vodila od Kajzer na Tičnico in skozi Rupe ponovno nazaj v Idrijo. Ogledovalo si je različne kamnine, opazovalo številne tektonske pojave ter posledice rudarjenja. Za zaključek jih je pot vodila še po značilnem kraškem svetu.


Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija