Mednarodna ekskurzija v Bakony - Balaton geopark na Madžarskem

Mednarodna ekskurzija v Bakony - Balaton geopark na Madžarskem

Torek, 26. april 2016

Med 18. in 19. aprilom smo se predstavniki Geoparka Idrija in Geoparka Karavanke, skupaj s partnerji obeh geoparkov, udeležili strokovne ekskurzije v Bakony-Balaton Geopark ob Blatnem jezeru na Madžarskem, ki je bila sofinancirana s strani Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, programa IGGP. Namen ekskurzije in bil spoznavanje delovanja drugih evropskih geoparkov in hkrati tudi okrepiti medsebojne vezi za nadaljnje sodelovanje.

Predstavniki madžarskega geoparka so pripravili pester dvodnevni program s številnimi ogledi geoloških in drugih posebnosti območja v okolici Blatnega jezera. Sodelavci madžarskega geoparka, skupaj s svojimi partnerji, že obstoječo turistično ponudbo ob Blatnem jezeru, uspešno dopolnjujejo z novimi vsebinami, ki so vezane predvsem na ohranjanje in intepretacijo naravne dediščine.  Na terenu smo si ogledali geo-točke: Hallom hill, Red sandstone quarry nature trail, Hegyestű Geological Visitor Site, Sea of Stones Geosite. Pravo doživetje pa je bila vožnja s čolnom v podzemni jami v Tapolci in ogled sodobnega centra za obiskovalce, ki je opremljem s številnimi multimedijskimi pripomočki in animacijami za vse generacije.

Madžarski geopark se uspešno povezuje in sodeluje z lokalnimi partnerji, zato je bil del ekskurzije namenjen tudi predstavitvi tega sodelovanja. Obiskali smo Lavender House, kjer izdelujejo in prodajo izdelke iz sivke; srečali smo se z vodjem organizacije Pangea, ki se ukvarja z izobraževanjem in organizacijo poletnih taborov v Bakony-Balaton Geoparku; s svojimi prehrambnimi izdelki pa sem je predstavila lokalna ponudnica.

Udeleženci smo bili nad gostoljubnostjo in urejenostjo Bakony-Balaton Geoparka prijetno presenečeni. Domov smo se vrnili polni pozitivnih vtisov in idej. Hkrati pa upamo, da bomo sodelovanje z madžarskih geoparkom v prihodnje še okrepili v okviru skupnih projektnih sodelovanj.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija