Geopark Idrija se je predstavil na 37. srečanju koordinacijskega odbora Evropske mreže geoparkov

Geopark Idrija se je predstavil na 37. srečanju koordinacijskega odbora Evropske mreže geoparkov

Petek, 25. marec 2016

Od 16. do 20. marca je v španskem Geoparku Basque Coast potekalo 37. srečanje koordinacijskega odbora Evropske mreže geoparkov, kamor sta imenovana tudi dva predstavnika Geoparka Idrija in njun namestnik. Na srečanju je bilo prisotnih čez 160 predstavnikov (menedžerjev, znanstvenikov, turističnih delavcev, ipd.) iz 69 članic Mreže evropskih geoparkov.                      

V dvodnevnem natrpanem urniku so se udeleženi dotaknili mnogih tem, ki zadevajo delovanje geoparkov in mreže, organizacije geoparkov po državah, sodelovanje z nacionalnimi komisijami za Unesco, delovanje forumov, promocijskih aktivnosti, uporabe novo pridobljenega Unesco logotipa, ipd.

Novost v programu srečanja je bila sekcija na temo PROJEKTOV, kjer smo se in se bomo v prihodnje pogovarjali, kako čim bolje in usklajeno sodelovati v projektih, sofinanciranih s strani Evropske Unije. V tem delu smo imeli posebno čast, da vsem prisotnim predstavimo projekt, ki ga z 11 partnerji iz 7 držav prijavljamo na program Podonavja. Vodilni in sodelujoči so predlog projekta ocenili kot uspešen primer vzpostavljanja partnerstva v geoparkih. Na srečanju smo razdelili tudi številne promocijske brošure, letake in kataloge s turistično ponudbo na Idrijskem.

Organizator je srečanje zelo uspešno prepletel tudi s predstavitvijo kulturne in naravne dediščine ter njihove kulinarike. Tako smo si ogledali gradnjo ladje San Juan, ki je prvotno plula po Atlantskem oceanu v 16. stoletju. Baski so takrat na obalah Nove Fundlandije in Labradorja lovili kite za pridelavo kitovega olja. Nesreča je hotela, da je ladjo ulovil led, mornarje so rešili, kasneje pa je potonila v Rdečem zalivu v Kanadi (Red Bay). V modernem času so z naprednimi podmorskimi arheološkimi tehnologijami našli ostanke ladje in jo podrobneje rekonstruirali. V sodelovanju z Špansko nacionalno komisijo za Unesco in pod pokroviteljstvom številnih majhnih in velikih vlagateljev  pa so trenutno v večletnem projektu gradnje replike potopljene ladje San Juan. Gradnja bo trajala več let in ogromna ladja se bo ob zaključku projekta podala na pot okoli sveta. Omenimo še, da je najdišče v Red Bayu vpisano na Seznam Unesco svetovne dediščine.

Zadnji dan je bil terensko obarvan. Razdeljeni v dve skupini (geoznanstveniki in negeoznanstveniki) smo si ogledali glavne znamenitosti Geoparka Basque Coast. Prav vsi pa smo bili fascinirani nad čudovito obalo vzdolž Biskajskega zaliva in nad pomenom neprekinjenega profila flišnih kamnin od spodnje krede (srednji zemeljski vek oz. mezozoik) do eocena (mlajši zemeljski vek oz. kenozoik) na določevanje mej med različnimi geološkimi obdobji in na geoznanost na splošno. Obe skupini sta si ogledali profil v Zumaii, kjer svoje znanstvene raziskave opravljajo številne ekipe s celega sveta. V profilu je namreč vidna meja med kredo in terciarjem, torej med starim in novim zemeljskim vekom. Tudi tukaj so dokazali množično izumrtje organizmov nad to mejo ter tako potrdili teorijo o padcu kometa, saj so na vrhu te tanke nekaj milimetrske plasti našli povečane količine iridija. Spomnimo vas, da je z omenjenim dogodkom povezano tudi izumrtje dinozavrov ter številnih drugih organizmov, ki so takrat naseljevali kopno in morje.

Ko že omenjamo organizme, ki so naseljevali morja – ogledali smo si tudi privatno zbirko amonitov, ki so naseljevali morja v času triasa, jure in krede in so konec krede izumrli. Najdeni so bili v omenjenem profilu vzdolž obale v bližini mesta Mutriku.

Območje geoparka gradijo tudi apnenci spodnje kredne starosti, ki so zakraseli. Vendar je bolj kot kras pomembno, da so bile kraške jame v času kamene dobe poseljene in so v jamah ostanki paleolitskih jamskih poslikav. Ogledali smo se repliko ene izmed teh jam, ki je bila rekonstruirana s pomočjo znanstvenikov, ki so delovali tudi v bolj znanih Altamira v Španiji in Lascaux v Franciji.

Organizatorji so se izkazali kot izredno gostoljuben in dobro organiziran geopark. Za vse udeležene so taka srečanja izredna priložnost za navezovanje neposrednih stikov z podobnimi organizacijami ter nenazadnje – ob ogledih turističnih znamenitosti se porodi cel kup novih idej in pridobi znanje, ki pride še kako prav pri delu v domačem geoparku.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SRE
ČET
PET

16 / 22 °C

16 / 24 °C

17 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija