OCVIRKOVCA - kulinarično bogastvo v Geoparku Idrija

OCVIRKOVCA - kulinarično bogastvo v Geoparku Idrija

Petek, 25. marec 2016

V petek 11.3. so se številni ljubitelji dobre domače hrane zbrali v planinski koči na Hleviški planini. Dogodek je bil zasnovan kot uvod in promocija novosti v Geoparku – t.i. »projekta« GEOfood (oziroma GEOhrana) in dogodka Zeliščna avantura v Geoparku Idrija, ki se bo v sklopu aktivnosti v Tednu Unesco globalnega geoparka Idrija na isti lokaciji odvijal 28.5.2016.

Tokrat pa smo se posvetili dobri, domači hrani  - ocvirkovci. 14 pridnih parov rok je mesilo in peklo, rezultat je bil slasten – 14 različnih ocvirkovc. Gospodinje so svoje recepte velikodušno delile z organizatorjem PD Idrija, ki je v ta namen izdal knjižico, ki je, potujoča iz roke v roko, požela veliko zanimanje, zato smo se odločili, da bo knjižica ekskluzivno za simboličen prostovoljni prispevek na voljo na vseh prihodnjih dogodkih na Hleviški planini.

Z namenom oživeti Hleviško planino tudi z aktivnostmi v okolici planinske koče smo se povezali z Planinskim društvom Idrija in oskrbnikoma Koče na Hleviški planini, Društvom za zdravilne rastline Idrija Cerkno – Encijan ter Naturalina Borut Troha s.p.

Upamo, da je bil ta dogodek uvod v uspešno nadaljevanje tudi v prihodnosti. Vsi se namreč vedno bolj zavedamo pomena domače prehrane, kar se kaže tudi v porastu iniciativ po celem svetu. Kot Geopark Idrija se pridružujemo iniciativi geoparkov iz severnoevropskih držav, t.i. GEOfood, ki prav tako spodbuja uporabo domače pridelanih sestavin v kulinariki. GEOfood pa ima še dodano noto geološke dediščine, kajti navdih za kreiranje novih jedi in tudi poimenovanje že obstoječih jedi išče namreč ravno v tej. S tem pokažemo, da nam je geološka dediščina pomembna, da smo ponosni na njo, našemu obiskovalcu pa ponudimo popolnoma drugo dimenzijo doživljanja le-te.

Zato vas vse naše spoštovane bralce že zdaj povabimo na naš dogodek Zeliščna avantura v Geoparku Idrija, na Hleviško planino, dne 28.5. ob 10.00. Še posebej vabljene mlade družine z otroci, saj smo za njih organizirali delavnico izdelave penečih kroglic, starši in vsi ostali odrasli pa se boste lahko v spremstvu zeliščarke sprehodili po planoti.

Vabljeni!

 

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SRE
ČET
PET

16 / 22 °C

16 / 24 °C

17 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija