USTANOVITEV UNESCO GLOBALNIH GEOPARKOV

USTANOVITEV UNESCO GLOBALNIH GEOPARKOV

Torek, 17. november 2015
V torek, 17. 11. 2015 je Generalna konferenca UNESCO v Parizu na svojem 38. zasedanju odobrila statut in smernice novega mednarodnega programa IGGP (International Geoscience and Geoparks Programme) in ustanovitev UNESCO Globalnih geoparkov znotraj tega programa. Generalna konferenca je sklenila, da se geoparki, ki so že člani obstoječe Globalne mreže geoparkov (GGN), vključijo v novoustanovljeni UNESCO program.

Globalna mreža geoparkov, katere člana sta tudi Geopark Idrija in Geopark Karavanke/Karawanken, že od svoje ustanovitve leta 2004 dela pod okriljem in s podporo Unesca. S sprejetjem statuta in smernic delovanja GGN v letu 2014 pa je mreža Globalnih geoparkov izpolnila pogoje za uveljavitev novega programa IGGP, ki ga je na tokratnem zasedanju sprejela generalna skupščina Unesca. Tako se geoparki izenačijo s programi na  zavarovanih območjih, kot so MAB (Man and Biosphere) in Ramsar.

Novi program IGGP zavezuje 120 geoparkov v 33 državah širom sveta, da delujejo v skladu s smernicami Unesca glede varovanja naravne in tudi kulturne dediščine. Predvsem pa so globalni geoparki s svojimi partnerji veliki promotorji izjemnih geoloških pojavov širom po svetu in postajajo vse pomembnejši v razvoju geoturizma.

Slovenija, s svojo izjemno geološko zgradbo ter ostalo naravno in kulturno dediščino, predstavlja velik potencial za trajnostni razvoj geoturizma. Nacionalni forum globalnih geoparkov Slovenije bo predstavljal most povezovanja med Unescom in slovenskimi geoparki ter skrbel za nadaljnji razvoj geoparkov v Sloveniji na osnovi Unescovega programa IGGP.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija