ZAKLJUČILA SE JE POČITNIKARIJA 2015

ZAKLJUČILA SE JE POČITNIKARIJA 2015

Ponedeljek, 24. avgust 2015
Sodelovanje med Geoparkom Idrija in Zvezo prijateljev mladine Slovenije Idrija pri pripravi pestrih aktivnosti med poletnimi počitnicami postaja počasi že tradicionalno. V preteklih letih smo tako že marsikateremu otroku popestrili vroče in dolge poletne dni. Nič drugače ni bilo tudi letos, saj smo za otroke pripravili kar pet zanimivih aktivnosti.

30. 6. 2015 smo izdelovali kamnite zapestnice. S pomočjo barv smo prodnike pobarvali in nanje odtisnili čipke. Tako pobarvane prodnike smo prilepili na trakove in nastale so lične zapestnice, ki jih bodo lahko otroci nosili ob različnih priložnostih ali pa podarili svojim staršem.

7. 7. 2015 smo z otroci obiskali našo novo interpretacijsko točko Prodišče je igrišče v Idrijski Beli. Najprej smo jim predstavili vsa igrala, nato pa so se pomerili v turnirju igranja Volkalce, Tančule in Človeka ne jezi se. Poleg omenjenih iger so otroci gradili kamnite stolpiče, se šli igro Trden most in Kamenčkanje ter spoznavali zanimive prodnike na bližnjem prodišču reke Idrijce.

14. 7. 2015 smo se z otroci odpravili na potep po poti Ob rakah. Naš končni cilj je bilo prodišče pri Zagodu. Otroci so si na prodišču nabrali prodnike, na katere so potem s pomočjo akrilnih barv risali različne vzorce. Lično pobarvane prodnike so otroci odnesli domov, kjer bodo z njimi polepšali svoje sobe.

4. 8. 2015 smo organizirali dogodek Prodniki pripovedujejo. Na prodnike smo že predhodno prilepili nalepke z znamenitostmi, ki se nahajajo na območju Geoparka Idrija. Najprej je vsak otrok moral iz vreče potegniti en prodnik. Nato je prvi povedal začetek zgodbe, ostali pa so morali zgodbo nadaljevati ter vključiti vanjo, kar je bilo na sliki na njihovem prodniku. Potem smo otrokom predstavili vse slike na prodnikih in jim povedali, kaj te slike predstavljajo.  Po predstavitvi, smo ponovili vajo z vlečenjem prodnikov iz vreče in nadaljevanjem zgodbe. Na koncu pa je moral vsak otrok iz vreče potegniti določeno število prodnikov in sam sestaviti zgodbo iz slik. Otroška domišljija ne pozna meja in tako so nastale številne neverjetne zgodbe.

11. 8. 2015 smo za otroke pripravili ogled Meščanskega čebelnjaka in delavnico poslikave panjskih končnic. Otroci so med drugim izvedeli, koliko čebel je v enem panju, kako poteka organizacija njihovega dela, ogledali so si čebelnjak in spoznali vse pripomočke, ki jih uporablja čebelar pri svojem delu. V čebelnjaku so se posladkali s štirimi vrstami medu in spoznali, da ima cvetlični med povsem drugačen okus kot ga ima npr. akacijev. Ogledu čebelnjaka je sledila še delavnica poslikave panjskih končnic. Otroci so s pomočjo barvic in flomastrov ustvarili inovativne panjske končnice, ki bi lahko brez problema krasile kakšen bližnji čebelnjak.

Glede na zadovoljstvo otrok lahko rečemo, da je bila letošnja Počitnikarija zelo uspešna, zato se že veselimo našega sodelovanja tudi naslednje leto, ko bomo poskušali pripraviti še boljše in bolj zanimive aktivnosti.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija