PROJEKT "KULTURNA DEDIŠČINA IN RAZVOJ PODEŽELSKE SKUPNOSTI ČRNI VRH" PREJEMNIK NAGRADE EUROPA NOSTRA

PROJEKT \"KULTURNA DEDIŠČINA IN RAZVOJ PODEŽELSKE SKUPNOSTI ČRNI VRH\" PREJEMNIK NAGRADE EUROPA NOSTRA

Ponedeljek, 17. avgust 2015

Dve leti minevata od delavnic in drugih aktivnosti, ki so jih delavci Geograskega inštituta Antona Melika in lokalni partnerji v okviru evropskega projekta SY_CULTour izvajali v Črnem Vrhu nad Idrijo. Projekt si je prizadeval za boljše upravljanje s kulturnimi vrednotami na podeželskih območjih, z namenom pospešitve njihovega gospodarskega in družbenega razvoja, potekal pa je v okviru Evropskega teritorialnega sodelovanja. Med testnimi območji v Italiji, Madžarski, Srbiji, Bolgariji, Grčiji in Sloveniji je bilo tudi območje občine Idrija, in sicer območje krajevne skupnosti Črni Vrh, kjer je bil v ospredje postavljen razvoj območja v sožitju s kulturnimi vrednotami.                            

Sodelavci z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU so aktivnosti v Črnem Vrhu prijavili na natečaj za Nagrade Evropske Unije za kulturno dediščino EUROPA NOSTRA AWARDS za leto 2015. V prijavi so popisali celotno dogajanje med projektom SY_CULTour, kot tudi nadaljnja prizadevanja po zaključku projekta z namenom, da evropski javnosti predstavijo kraj in prizadevanja za ohranjanje in promocijo kulturnih vrednot.

Razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad natečaja je potekala v okviru letnega kongresa Europa Nostra v mesecu juniju v Oslu na Norveškem, kjer sicer ni bilo slovenskih predstavnikov, je pa postalo jasno, da je slovenski projekt prejel nagrado v kategoriji »Izobraževanje, vzgoja in ozaveščanje o kulturni dediščini«.

Nagrada ni finančne narave, razumeti jo gre predvsem kot priznanje za dosedanje delo in spodbudo za prihodnje delo ter tudi kot promocijo Črnega Vrha nad Idrijo in bogatega kulturnega življenja v njem.

Dobitniki priznanja so vsi, ki so sodelovali na delavnicah in ostalih aktivnostih v okviru projekta SY_CULTour na področju Črnega Vrha nad Idrijo.

V Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU so izrazili veselje, da je skupno delo z udeleženci delavnic na pilotnem območju doseglo priznanje pri ohranjanju in spodbujanju evropske dediščine.

Čestitkam in dobrim željam v prihodnje se pridružujemo tudi na Centru za idrijsko dediščino.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SRE
ČET
PET

16 / 22 °C

15 / 24 °C

18 / 23 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija