V GEOPARKU IDRIJA SE JE ZAKLJUČIL TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV

V GEOPARKU IDRIJA SE JE ZAKLJUČIL TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV

Petek, 12. junij 2015

Konec maja se je zaključil Teden Evropskih geoparkov v Geoparku Idrija. Ta poteka istočasno v vseh 65 članih Evropske mreže geoparkov in je letos potekal že enajsto leto zapored. Geopark Idrija je v 24 dneh, s pomočjo svojih partnerjev in sodelavcev, pripravil kar trinajst dogodkov, ki se jih je udeležilo okoli 1300 obiskovalcev.

Teden Evropskih geoparkov se je začel v začetku maja z otvoritvijo Tedna astronomije in vikenda eksperimentov. Obiskovalci so lahko v štirih dneh obiskali digitalni planetarij in si ogledali prav za to priložnost postavljeno razstavo z naslovom Skrivnosti in podobe Osončja. Poleg omenjenega so organizatorji pripravili tudi zanimive delavnice na temo vesolja, opazovanje nočnega neba in številne eksperimente. Odziv obiskovalcev je bil nad pričakovanji organizatorjev, saj se je dogodka v 4 dneh udeležilo okoli 1100 obiskovalcev.

Sledili so dogodki na različnih lokacijah po celotnem Geoparku Idrija. Na Črnovrškem smo s Skupino krajanov za obujanje tradicije pridelave in predelave lanu sejali lan. Krajani želijo zopet zbuditi zanimanje za sajenje in predelavo te kmetijske kulture.  Odpravili smo se tudi na pohod po geoparkovi Učni poti kraški gozd, na kateri se vidi nekatere značilnosti kraškega sveta, tipične kraške kamnine s fosili in značilnosti gozdnega ekosistema. Zaključek na Črnovrški planoti pa se je odvil v Muzeju 1. sv. Vojne, kjer so obiskovalci spoznali življenje vojaka na soški fronti.

Na Vojskem je Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko pripravilo zanimiv Pohod po Vojskarski planoti, kjer so si pohodniki ogledali lepote Vojskarske planote, še posebno pozornost pa so namenili ogledu Zarobarskih kamr.

Tudi na Godoviškem smo odkrivali okolico in njeno preteklost. Na pohodu po geoparkovi poti Godovič – po sledeh pradavnine so pohodniki spoznali arheološko dediščino Jelenška ter dinozavrove stopinje.

V letošnjem letu smo pridobili tudi novo interpretacijsko točko Prodišče je igrišče, katero smo ob  tej priložnosti otvorili in predstavili javnosti. Obiskovalci so spoznali pomen točke in tradicionalnih iger, ki se jih lahko igra s pomočjo prodnikov iz bližnjega prodišča ter da je namen točk skozi igro spoznavati pestrost kamnin ob reki Idrijci. Dogodek se je odvil v okviru Dnevov Soče 2015.

V Idriji je Čebelarsko društvo Idrija izvedlo zanimiv ogled in predstavitev Meščanskega čebelnjaka, kjer so obiskovalci spoznali delo čebelarja in velik pomen čebel, ki ga imajo te živali na ekosistem.

Z dvema dogodkoma smo se posvetili tudi idrijski botaniki. Najprej so nam zavzete botaničarke idrijskega Muzejskega društva predstavile rastline, ki rastejo na Scopolijevem spominskem vrtu. Kasneje pa še z otvoritvijo razstave »Naše kukavičke« akademskega slikarja Rafaela Terpina.

V sklopu tedna Evropskih geoparkov so se odvila tudi tri strokovna predavanja. Kot prvo nam je prof. dr. Andrej Šmuc predstavil Množična izumiranja v geološki preteklosti. Opisal nam je pet največjih izumiranj v celotni zgodovini našega planeta. Med predavanjem je omenil tudi raziskovanja največjih izumrtij na območju Slovenije, še posebej tista na območju Geoparka Idrija.

Drugo v vrsti strokovnih predavanj je bilo predavanje Tanje Lukezič in Martine Stupar ki sta nam predstavili sistem varstva geološke dediščine v Sloveniji v predstavitvi z naslovom Geološka dediščina v Sloveniji. Poseben poudarek sta dali naravnim vrednotam v Geoparku Idrija.

Kot zadnje pa se je odvilo še strokovno predavanje prof. dr. Mihaela Brenčiča z naslovom Kratek življenjepis vode, ki nam je odkril od kod prihaja voda, kako so nastali oceani, da se količina vode skozi zgodovino Zemlje ne spreminja in še mnogo drugih zanimivosti.

Letošnji Teden evropskih geoparkov v Geoparku Idrija je bil uspešen, saj se je število dogodkov in obiskovalcev povečalo. Organizatorji smo se maksimalno potrudili, da so bile zanimive vsebine predstavljene na poljuden in širšemu občinstvu razumljiv način, saj je eden glavnih namenov Tedna geoparkov, da se širi ozaveščenost in znanje javnosti o ohranjanju geološke in ostale naravne ter kulturne dediščine, ki jo najdemo na območju Geoparka Idrija. Veselimo se že naslednjega Tedna evropskih geoparkov naslednje leto z željo, da bo še bolj uspešen kot letošnji.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SRE
ČET
PET

16 / 22 °C

16 / 24 °C

17 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija