ALI ZNAMO TRŽITI GEOPARK?

ALI ZNAMO TRŽITI GEOPARK?

Petek, 24. oktober 2014
To vprašanje so si zastavljali udeleženci dvodnevnega dogodka z naslovom: »Geoparki in trženje«, ki je potekal 21. in 22. oktobra 2014 v Geoparku Idrija in Geoparku Karavanke.

Prvi dan se je odvil v Idriji, kjer je polna dvorana z zanimanjem prisluhnila predavanju dr. Tanje Lešnik Štuhec, priznane strokovnjakinje s področja managementa zavarovanih območij in turističnih destinacij. Med predavanjem je bilo predstavljeno vse, na kar je treba paziti pri uspešnem trženju geoparkov. Predavanju je sledila delavnica, na kateri so si udeleženci izmenjali svoje izkušnje, predstavili uspešne načine trženja in izpostavili probleme pri trženju obeh geoparkov. Popoldan so udeleženci preživeli na terenu, na območju Geoparka Idrija. Najprej so odšli na Oblakov Vrh, kjer jim je vodja strokovne skupine Geoparka Idrija in upokojeni rudniški geolog Bojan Režun razložil bistvene značilnosti Idrijskega preloma. Sledil je spust v Kanomljo. Tam so si pri osnovni šoli v Kanomlji ogledali interpretacijsko točko Idrijskega preloma. V prostorih šole se je predstavilo Turistično kulturno društvo Kanomlja, ki so eden najaktivnejših partnerjev Geopark Idrija. Na koncu je sledil ogled Idrijskih Krnic, kjer so obiskali še dva partnerja Geoparka Idrija, Kmetijo pr' Kendu in Hišo zelišč. Na kmetiji Pr' Kendu so si ogledali sirarno in preizkušali produkte kmetije (skuta, sir, sirni namazi in jogurti). V Hiši zelišč pa so jim predstavili pridelavo zelišč in izdelavo čajev ter zeliščnih likerjev.

Naslednji dan (22.10.) je bil na vrsti Geopark Karavanke. Najprej so si udeleženci v Črni na Kroškem ogledali info-center Topla, ki je zelo pomemben pri izobraževanju mladih. V njem potekajo razne delavnice za otroke, okoli njega pa so postavljene interpretacijske točke, ki prikazujejo nastanek Zemlje in njen razvoj skozi milijone let. Sledil je ogled turističnega rudnika Podzemlje Pece, ogled muzeja in predstavitev Geoparka Karavanke. V popoldanskem delu so si udeleženci ogledali idilično vasico Leše, kjer je od 1818 do 1936 deloval premogovnik. Ekskurzija v Geopark Karavanke se je zaključila z ogledom razstave Matifabrika v Koroškem pokrajinskem muzeju na Ravnah na Koroškem.

Vsi udeleženci so bili zelo navdušeni nad videnim v obeh geoparkih, zato se je pri marsikaterem porodila ideja o novem geoparku kot turistični destinaciji.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SRE
ČET
PET

16 / 22 °C

16 / 24 °C

17 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija