ČUTNO ZAZNAVANJE GOZDA Z VRTCEM IDRIJA (enota Prelovčeva in Godovič)

ČUTNO ZAZNAVANJE GOZDA Z VRTCEM IDRIJA (enota Prelovčeva in Godovič)

Sreda, 22. oktober 2014
Geopark Idrija tudi letošnjo jesen uspešno nadaljuje sodelovanje z Vrtcem Idrija. Tokrat smo se skupaj s predšolskimi otroki, njihovimi starši in pedagoškimi delavci družili kar dva popoldneva. Z otroki z enote Prelovčeva smo se v ponedeljek, 6. 10. 2014,  odpravili na pohod do Češnjic. Z otroki z vrtca Godovič pa smo si v četrtek, 16. 10. 2014, ogledali redko vrsto smreke – kačjo smreko, ki je najprimernejše pogoje za svojo rast našla prav v neposredni bližini Godoviča.

Ker se pedagoški delavci z idrijskega vrtca aktivno vključujejo v projekt »Čutne poti«, smo skupaj sklenili, da bomo na tokratnih druženjih z Geoparkom Idrija, naravno okolje zaznavali z najrazličnejšimi čutili. Naš namen je bil, da med pohodom pri raziskovanju narave preko čutnih zaznav odkrijemo in spoznamo raznolikost gozda na nov, drugačen način, kot smo ga sicer vajeni. Sodelavci Geoparka Idrija smo otrokom med potjo pripravili različne izzive, ki so jih navdušeno opravljali. Starši in vzgojiteljice pa so jih pri tem vzpodbujali in jim pomagali. V skrivnostnim vrečkah so otroke pričakali različni materiali, ki jih najdemo v gozdu. S tipanjem so skušali ugotoviti, kaj se skriva v vrečki in pozneje skušali vse te materiale poiskati v naravnem okolju. Najbolj pogumni so si čez oči nadeli prevezo in se podali na slepo stezo.  Na odseku gozdne poti smo napeljali vrv, ki vodi po različnih podlagah, med drevesi, pod vejami in drugimi naravnimi ovirami. Otroci so se drug za drugim sprehodili ob vrvici in premagovali različne ovire med potjo. Kot je za male pohodnike že v navadi, smo naše skupno druženje zaključili s prepevanjem jesenskih pesmic. Skupaj smo si v okolici poiskali naravne pripomočke, ki smo jih uporabili kot glasbene inštrumente pri izvajanju pesmic. Z vrsto raznolikih glasbil smo skupaj sestavili pravi gozdni orkester.

Takšna izkušnja občutenja gozda je bila tako za udeležence pohoda kot tudi sodelavce Geoparka zelo zanimiva in jo priporočamo tudi vsem ostalim ljubiteljem narave. Vsem našim bralcem želimo dišečo, pisano, šumečo in ne preveč hrupno jesen!

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

12 / 25 °C

15 / 24 °C

16 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija