DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE V ZAVRATCU

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE V ZAVRATCU

Četrtek, 16. oktober 2014
Objavljamo prispevek o DEKD, ki so ga pripravili na podružnični šoli v Zavratcu (na dogodku sta sodelovala partnerja Geoparka Idrija - Hiša zelišč in Muzejsko društvo Idrija):

Pri projektu Dnevi evropske kulturne dediščine je sodelovala tudi podružnična šola Zavratec. Pripravili smo naravoslovni dan z naslovom: Naredimo si svoj zeliščni čaj, ki pa je bil več kot to. Res je, da smo si pripravili čaj, ki ga že pijemo in odganjamo bolezni, kar pa je še pomembneje, (o)krepili smo zavest o pomenu zdravilnih rastlin za naše prednike pa tudi za nas. Gospe Irena in Lara iz hiše zelišč v Krnicah sta nam pripravili delavnico, pri kateri smo vključili prav vsa čutila. Ob zgodbah smo spoznali: meto, materino dušico, ognjič, bezgovo cvetje, šipek ter vijolico. Po njuni zaslugi je po dveh urah pogovora, tehtanja, mešanja, slikanja na papirnate vrečice šola dišala po … poletju, po soncu, nekomu po stari mami, pa po zdravju ter predvsem po naravi ter naši dediščini. Naslednje dni so učenci zadovoljni prihajali v šolo: »Pri nas smo pa včeraj skuhali naš čaj. Kako je bil dober!«
Po malici smo z gospo Tinko iz Muzejskega društva Idrija spoznavali še en okras narave: živali. Ogledali smo si jih na slikah, nato pa odšli »na teren«. Ker je bil lep zgodnjejesenski dan, smo na robu gozda opazovali živahnost žuželk ter raznovrstnost rastlin in gliv. Gospa Tinka nas je spomnila, da lahko na sprehodu opazimo kup zanimivega, če le imamo odprte oči in se nam ne mudi. Naj se nam ne mudi!

(prispevek je pripravila Darja Kogovšek)

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija