ANNO DOMINI 1511 - OB 500-LETNICI NAJMOČNEJŠEGA POTRESA NA SLOVENSKEM

ANNO DOMINI 1511 - OB 500-LETNICI NAJMOČNEJŠEGA POTRESA NA SLOVENSKEM

Sreda, 23. maj 2012
Veliki potres z epicentrom ob Idrijskem prelomu se je zgodil 26. marca 1511. Usodni dogodek je močno prizadel predvsem vse zidane stavbe v oddaljenosti 150 km. Ob bobnenju, poplavah in nevarnostih, ki jih je sprožil potres, so bili ljudje zbegani in prestrašeni. Potres je predvsem močno  prizadel Furlanijo in zahodno Slovenijo, čutili pa so ga tudi daleč po Evropi. Očividci so poročali da so bile po vsej deželi  porušene številne cerkve in gradovi.

V spomin na ta dogodek, smo v Idriji prav ob petstoletnici 26. marca 2011 organizirali strokovni posvet o potresu ter zgodovinsko-naravoslovno razstavo. Izdana pa je bila tudi posebno številka Idrijskih razgledov 1/2011. ¸

Razstava na slikovit način pripoveduje o posledicah velikega potresa leta 1511. Na njej se prepletajo številne zgodbe, povezane s potresom. Uvodoma so predstavljeni dogodki, ki so zaznamovali 16. stoletje. Sledi podoba takratne Idrije in Tolmina. V zaključnem seizmološkem in geološkem delu pa razstava odgovarja na vprašanja o vzrokih za nastanek potresa.

Gostujoča razstava je bila v letu 2011 predstavljena še v Škofji Loki in Tolminu. V aprilu in maju 2012 pa je na ogled  v Ljubljani, v atriju Narodnega muzeja.

Razstavo ANNO DOMINI 1511 sta pripravila Rudnik živega srebra Idrija in Mestni muzej Idrija, v sodelovanju s strokovnjaki z Urada za seizmologijo in geologijo pri ARSO, Arhivom RS, Oddelka za geoznanosti Univerze v Trstu, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Tolminskega muzeja.

Do 27.5.2012 je razstava na gostovanju v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. Vabljeni k ogledu!

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

12 / 25 °C

15 / 24 °C

16 / 22 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija