33. FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE - BOGAT PROGRAM ZA VSE GENERACIJE!

 33. FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE - BOGAT PROGRAM ZA VSE GENERACIJE!

Sreda, 11. junij 2014
33. festival idrijske čipke  bo potekal od 20. do 22. junija v Idriji v organizaciji Centra za idrijsko dediščino.

Na festivalski vikend se bodo zvrstili dogodki za vse generacije. Festival bo tokrat združeval idrijsko čipko z dobrodelnostjo, modo, kulinariko, rekreacijo, tekmovanjem in izobraževanjem!

Program festivala ohranja strokovno vsebino, ki bo še naprej temeljila na razvoju idrijske čipke v koraku s časom, hkrati pa bo ponudil privlačno spremljevalno vsebino za vse obiskovalce festivala.
Rdeča nit 33. festivala: »ČIPKA JE POTOVANJE – V SVET IN SPET K SEBI«.  Naključno odkritje kovčka, polnega starih „papircev“, je dalo navdih za otvoritveno svečanost letošnjega Festivala, ki nas simbolično popelje na potovanje v različne svetove.

Prvi dan festivala bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji čipk. V Čipkarski šoli Idrija bodo predstavili priročnik za učenje klekljanja Idrijska čipka – ozki ris,  v katerem so napotki za učenje klekljanja in pomembne podrobnosti v pomoč klekljaricam za klekljanje estetsko dovršenih čipk. Dogodku bo sledila skupna otvoritev razstav  na gradu Gewerkenegg in otvoritvena slovesnost "Čipka je potovanje-v svet in spet k sebi",  ki bo potekala na Mestnem trgu v Idriji. Naključno odkritje kovčka, polnega starih »papircev«, je dalo navdih za svečanost ob odprtju letošnjega festivala, ki nas bo simbolično popeljala na potovanje v različne svetove. Tudi vrhunskim idrijskim umetnikom, ustvarjalcem svečanosti, je z nadarjenostjo in delom uspelo prestopiti meje kraja in domovine, a jih muza vedno znova vrača domov, k sebi. Nastopili bodo: pianist Armin Ćoralić diplomant The Royal College of Music v Londonu, violinist Erin Ćoralić, študent Guildhall School of Music & Drama ter Vokalna skupina Radost Godovič, nosilka številnih mednarodnih nagrad in priznanj. Večer bo povezoval Vid Valič.

Soboto bodo zaznamovali številni dogodki že v dopoldanskih urah. Začeli bomo z delavnico klekljanja za odrasle  v Čipkarski šoli Idrija. Vsem, ki bi se radi opremili s klekljarskimi pripomočki, nakupovali izdelke različne umetnostne obrti in okušali idrijsko kulinariko, priporočamo obisk stojnic, ki bodo letos postavljene na ulicah Idrije v soboto in nedeljo. Sproti pa se lahko ustavite še pri klekljaricah, ki bodo izdelovale čipke.


Novost letošnjega festivala bo dogodek za športnike in vse, ki se radi rekreirajo, saj bo potekal 1. Rekreativni tek za »Zlat klikl « . Družine se lahko v soboto in nedeljo odpravijo na iskanje Perkmandlčkovega zaklada v Antonijevem rovu. Otroci in odrasli bodo pod vodstvom TeJani  in Tomaža Škvarč Lisjaka  čipko ponesli v svet kulinarike, saj bodo pripravljali "čipkaste sladice".

Kuharji iz Hotela Jožef bodo obiskovalce naučili izdelovati idrijske žlikrofe, ki jih bodo obiskovalci lahko poskusili. V sklopu Geoparka Idrija bodo potekale delavnice za otroke, v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija pa bodo otroci lahko prisluhnili posebni pravljici čez dan pa ustvarjali in prebirali knjige v ustvarjalnem kotičku.


V parku ob Mestnem trgu bo zanimivo dogajanje, saj bomo lahko občudovali poslikavo čipk na ženskih telesih, pod večer pa uživali na modnem dogodku z idrijsko čipko.

Za večerno zabavo bodo poskrbeli Nina Pušlar, Tony Cetinski in Dj Yoco.

Zabavni dogodki in koncerti bodo za obiskovalce brezplačni.

V nedeljo bodo na ogled postavljeni izdelki likovnega natečaja, na katerem so sodelovali predšolski in šolski otroci ter kreacije modnih trendov mladih ustvarjalcev modnega dogodka. Otroke in odrasle, ki ne bodo tekmovali na državnem tekmovanju v klekljanju, vabimo na posebno tekmovanje, kjer se bodo lahko preizkusili v sestavljanju mega čipke.

Tekmovanje iz znanja klekljanja  bo letos potekalo že v dopoldanskem času. Popoldne bomo podeljevali priznanja, klekljarske certifikate in razglasili najboljše udeležence državnega tekmovanja v klekljanju. V soboto in nedeljo vse obiskovalce vabimo v Galerijo sv. Barbare pod Mestnim trgom na projekcijo fotografij mesta Idrija, ki so jo pripravili učenci idrijske osnovne šole in na razstavo maket in fotografij idrijske dediščine avtorja Davida Ogriča.


Na Trgu sv. Ahacija bodo za veselo vzdušje in druženje poskrbeli člani iz turističnih društev TD Reka, TD Šebrelje, TD Idrijske Krnice in TKD Kanomlja. Njihov nastop bo združeval glasbo, pesmi, legende oziroma zgodbice, ki so nastale v krajih, kjer društva delujejo.

Že v zgodnjih popoldanskih urah bo nastopila skupina Malibu,  s katero se bomo lahko veselili in zaplesali ob njenih zvokih do poznega večera in se poslovili od 33. festivala idrijske čipke.


Program 33. festivala idrijske čipke je objavljen na www.festivalidrijskecipke.si

Spremljajte Facebook stran Festival idrijske čipke, na kateri bo potekala nagradna igra. Klikni in sodeluj!

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

9 / 23 °C

12 / 21 °C

9 / 28 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija