V GEOPARKU IDRIJA SE JE ZAKLJUČIL TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV (15.5. – 4.6.2014)

V GEOPARKU IDRIJA SE JE ZAKLJUČIL TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV (15.5. – 4.6.2014)

Torek, 10. junij 2014
V četrtek, 4.6.2014 se je, z otvoritvijo razstave »Prodišča ob reki Idrijci – srečanje z geološko zgodovino« in predavanjem dr. Miha Jerška o kamnitem svetu ob reki Idrijci v prizivnici Antonijevega rova, končal Teden Evropskih geoparkov v Geoparku Idrija.

Geopark Idrija je bil septembra lani sprejet v Evropsko in Svetovno mrežo Geoparkov in s tem dobil prijetno obvezo organiziranja Tedna Evropskih geoparkov. Ta poteka istočasno v vseh 59 članih mreže in je letos potekal že jubilejno deseto leto zapored. Geopark Idrija je s pomočjo svojih partnerjev in sodelavcev pripravil nekaj zanimivih dogodkov, ki so pritegnili skupno med 400 do 500 obiskovalcev.

Teden Evropskih geoparkov se je začel 15.5.2014 s pohodom po rakah za Vrtec Idrija. Udeležilo se ga okrog 100 otrok in še približno toliko staršev. Otroci so se ločeno v treh skupinah odpravili na rake, kjer so se vživeli v vlogo malih raziskovalcev in s pomočjo vodnikov geoparka, spoznavali tamkajšnje rastlinstvo in živalstvo. Vsak otrok je dobil za nalogo nabrati čim več različnih listov rastlin. Na koncu pa jih je čakalo še presenečenje. Vsak otrok si je izbral en list, ki ga je predhodno nabral, ga pobarval s tempera barvami in ga odtisnil na drevo, ki je bilo narisano na plakatu. Plakat je vrtec obdržal kot spomin na dan z Geoparkom Idrija.

V soboto, 17.5.2014 je bil organiziran pohod na Lajšt. Pohoda se je predvsem zaradi številnih dogodkov v okviru Dneva zdravja, ki je potekal isti dan, udeležilo le 7 pohodnikov. Vendar smo kljub maloštevilnosti preživeli prelepo dopoldne. Med pohodom smo izvedeli ogromno poučnih podatkov o rastlinstvu, živalstvu in geologiji doline reke Idrijce. Na koncu pohoda nam je geolog Bojan Režun predstavil interpretacijsko točko Geoparka Idrija »Idrijca razkriva kamnine« na visečem mostu na Lajštu, ki prikazuje vse kamnine, ki se jih najde ob celotni dolžini reke Idrijce.
 
V sredo, 21.5.2014 smo v sodelovanju Geološkim zavodom Slovenije, Rudnikom živega srebra Idrija in Turistično kulturnim društvom Kanomlja pripravili Otvoritev interpretacijske točke o Idrijskem prelomu pri stari Osnovni šoli v Kanomlji. Otvoritev se je začela z uvodnim pozdravom Jake Kenka, svetovalca za geopark pri Centru za idrijsko dediščino, ki mu je sledil župan Občine Idrija Bojan Sever. Slednji je poudaril, kako pomemben je Idrijski prelom za samo Idrijo in širše območje ob prelomu, saj je kot vemo ob njem nastalo slavno Idrijsko rudišče, katerega je več kot 500 let izkoriščal Rudnik živega srebra Idrija. Po uvodnih nagovorih je gospa Martina Peljhan predstavila interpretacijsko točko, ki je svoje mesto našla pred kanomeljsko osnovno šolo. Točka obiskovalcu ponudi osnovne informacije o nekaterih geoloških dejstvih, povezanih z Idrijskim prelomom.
Sledilo je še vsebinsko izredno zanimivo in poučno predavanje dr. Miloša Bavca o Idrijskem prelomu. Po predavanju je sledil še ogled razstave o Idrijskem prelomu, ki ga je pripravil Rudnik živega srebra Idrija. Dogodka se je udeležilo 45 udeležencev, med njimi tudi skupina študentov geologije iz Zagreba, ki so bili ravno v tistem času na terenskih vajah v Idriji.

V soboto, 24.5.2014 je bil v sodelovanju z lokalnima poznavalcema feldbana in 1. sv. vojne, Ivanom Rudolfom in Jernejem Rupnikom organiziran pohod po delu črnovrškega kraka poljske ozkotirne železnice – feldbanu. Voden pohod je bil namenjen predstavitvi udeležencem, kaj se je pred nekaj manj kot 100 leti dogajalo na tem območju Geoparka Idrija. Pohoda se je udeležilo 54 pohodnikov. Pohod se je začel s kratko predstavitvijo zgodovine Godoviča in zgodovinskih razlogov za gradnjo feldbana. Nato smo krenili iz centra Godoviča, natančneje od Pagona, kjer stala pretovorna postaja, in šli po trasi nekdanje železnice. Med pohodom sta Jernej Rupnik in Ivan Rudolf podala zanimive informacije glede samega poteka trase in načina gradnje. Ko smo prišli čez obstoječi cestni tunel Godovič, ki je bil prvotno grajen za normalnotirno železniško progo, ki bi povezovala Godovič in Črni Vrh, smo se odpravili pogledat nedokončani tunel pri Šebalku, ki meri v dolžino 400 metrov. V tunelu je bil pohodnikom predstavljen staroavstrijski način gradnje predorov, ki je lepo viden skozi celotno dolžino predora. Pohodniki so se nato vrnili nazaj v Godovič.  Na koncu pohoda pa so najvztrajnejši odšli še na ogled muzeja 1. svetovne vojne v Črnem Vrhu.

V četrtek, 29.5.2014 je bila v sodelovanju z društvo Idrija 2020 in Rudnikom živega srebra Idrija, organizirana prireditev Povej mi eno po rudarsko. Namen prireditve, ki se je dogajala v stavbi jaška Frančiške ob veličastni Kleyevi črpalki, je bilo predstaviti anekdote, šale, rudarske »lumparije«, pa tudi trpke zgodbe in pripovedi o surovih razmerah globoko pod površjem. Že pred samim dogodkom se je obiskalo nekaj upokojenih rudarjev s katerimi se je opravilo intervjuje, se posnelo in zapisalo njihove izpovedi. Trije rudarji pa so na samem dogodku v obliki moderirane razprave, ki jo je vodil Matevž Štraus, predstavili svoje zgodbe o knapovskih letih, delu in prostem času. Omenjena prireditev je bila sofinancirana s strani Slovenske nacionalne komisije za Unesco – Urada za Unesco. Dogodka se je na veliko presenečenje vseh treh organizatorjev udeležilo kar 120 obiskovalcev.

Zadnjo soboto v maju, 31. 5. 2014, je društvo Idrija 2020 v Mladinskem centru Idrija organiziralo prvi uradni geocaching dogodek v najstarejšem slovenskem rudarskem mestu – Idriji. Prvi del dogodka je bil sestavljen iz predstavitve Geocachinga za novince in ogleda gradu Gewerkenegg s strokovnim vodenjem skozi prostore Mestnega muzeja Idrija za že izkušene geolovce. Po zaključku prvega dela je sledilo iskanje že postavljenih in novo postavljenih zakladov v Idriji ter okolici, ob koncu pa še druženje ob idrijskih žlikrofih. Okoli 50 udeležencev dogodka je bilo izredno zadovoljnih z organizacijo in izvedbo prireditve, mnogi, predvsem tujci, so ob slovesu dejali, da se vrnejo v Idrijo na novo pustolovščino iskanja zakladkov.

Kot je bilo omenjeno že na začetku, se je Teden evropskih geoparkov zaključil v sredo, 4.6.2014 z otvoritvijo razstave »Prodišča ob reki Idrijci – srečanje z geološko zgodovino« in predavanjem dr. Miha Jerška o kamnitem svetu ob reki Idrijci v prizivnici Antonijevega rova. Dogodka, ki je bil organiziran v sodelovanju  Rudnika živega srebra Idrija, Centra za idrijsko dediščino – Geoparka Idrija, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana se je udeležilo okoli 45 obiskovalcev, ki so lahko prisluhnili prijetnemu predavanju dr. Mihe Jerška. Dr. Jeršek je predstavil kako vodna sila in drugi vplivi ustvarjajo prodnike, zakaj se ob Idrijci dobi toliko raznovrstnih vrst prodnikov in kako se jih obdeluje. Ob koncu predavanja je glede same geološke zgradbe območja Geoparka Idrija in kje se v njem najde najlepše prodnike povedal priznani idrijski geolog dr. Jože Čar. Po predavanju so si obiskovalci ogledali tudi izredno domiselno postavljeno razstavo,  ki  prikazuje raznobarvne jaspise, rožence in nekatere kamnine, ki jih kot prodnike najdemo ob Idrijci, obdelali pa so jih študentje Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana, ki obiskujejo študijski program Oblikovanja materialov – kamen.

Če potegnemo črto pod naš prvi Teden evropskih geoparkov  v Geoparku Idrija lahko rečemo, da je bil zelo uspešen, kar so potrdili tudi izredno zadovoljni obiskovalci na posameznih dogodkih. Organizatorji smo se maksimalno potrudili, da so bile vsebine predstavljene na poljuden in širšemu občinstvu razumljiv način, saj je eden glavnih namenov Tedna geoparkov, da se širi ozaveščenost in znanje javnosti o ohranjanju geološke in ostale naravne ter kulturne dediščine, ki jo najdemo na območju Geoparka Idrija. Veselimo se že naslednjega Tedna evropskih geoparkov, ki bo potekal naslednje leto ob podobnem času kot letos.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

9 / 23 °C

12 / 21 °C

9 / 28 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija