TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV v GEOPARKU IDRIJA - SPREMEMBA PROGRAMA!

TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV v GEOPARKU IDRIJA - SPREMEMBA PROGRAMA!

Ponedeljek, 19. maj 2014
Od sredine maja do začetka junija bo, tako kot v drugih geoparkih, članih Evropske mreže geoparkov, hkrati tudi v Geoparku Idrija letos prvič potekal Teden evropskih geoparkov, ki je namenjen izboljšanju ozaveščenosti javnosti o ohranjanju in promociji geološke dediščine in dogodkom, ki bodo ljudem približali geoturistične in izobraževalne aktivnosti v geoparkih.

Dogodki vključujejo javne debate, aktivnosti za šole, vodene sprehode, razstave, delavnice ... V okviru tedna geoparkov bodo na območju Geoparka Idrija potekali številni dogodki, med njimi odprtje razstave »Barviti svet ob reki Idrijci«, s predavanjem v o kamnitem svetu ob tej reki; pohod na Lajšt s predstavitvijo interpretacijske točke na visečem mostu.
V sklop tedna geoparkov spada tudi otvoritev interpretacijske točke Idrijskega preloma pri stari osnovni šoli v Kanomlji s predavanjem o tej veliki geološki prelomnici. Ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne bo potekal pohod po črnovrškem kraku poljske ozkotirne železnice in ogled muzeja 1. svetovne vojne v Črnem Vrhu.
Ljubitelji rudarskih zgodb in anekdot se bodo lahko udeležili medgeneracijske razprave „Povej mi eno po rudarsko“ med nekdanjimi rudarji, ki bodo predstavili zgodbe in anekdote iz idrijskega podzemlja.V sodelovanju z društvom Idrija 2020 pa Geopark Idrija pripravlja geocaching in lov na zaklade v mestu Idrija.PROGRAM 


17. 5. ob 8.00: Pohod na Lajšt, ob 11:00 predstavitev interpretacijske točke Geoparka Idrija »Idrijca razkriva kamnine« na visečem mostu ter razlaga kamnin ter raziskovanje prodnikov po prodišču ob reki Idrijci
Zbirno mesto: pri Kamšti (Mejca) ob 8.00
Organizator: Center za idrijsko dediščino - Geopark Idrija
Priporočilo:
Udeleženci pohoda naj imajo ustrezno pohodniško obutev.

21. 5. ob 17.00: Otvoritev interpretacijske točke Idrijskega preloma pri stari OŠ v Kanomlji ter predavanje dr. Miloša Bavca o Idrijskem prelomu
Organizatorji: Center za idrijsko dediščino - Geopark Idrija, TKD Kanomlja, KS Kanomlja, Geološki zavod Slovenije
Lokacija: Stara OŠ v Kanomlji, Sr. Kanomlja 20, Sp. Idrija

24. 5. ob 9.00: Pohod po črnovrškem kraku Feldbahna
V letu, ko obeležujemo 100. obletnico začetka 1. svetovne vojne v sodelovanju z Ivanom Rudolfom in Jernejem Rupnikom pripravlja Center za idrijsko dediščino – Geopark Idrija pohod po črnovrškem kraku poljske ozkotirne železnice – Feldbanu. Med pohodom si bodo pohodniki ogledali del trase železnice in nedokončani tunel pri Šebalku. Na koncu pohoda pa bodo obiskali še muzej 1. svetovne vojne v Črnem Vrhu.
Organizatorji: Center za idrijsko dediščino - Geopark Idrija, Ivan Rudolf, Jernej Rupnik
Zbirno mesto: Pri OŠ Godovič ob 9.00, Godovič 35 b, Godovič
Priporočilo:
Udeleženci pohoda naj imajo ustrezno pohodniško obutev ter naglavne svetilke za obisk tunela in bunkerja. Ker je temperatura v tunelu in bunkerju okoli 10 stopinj je priporočljivo imeti s seboj toplejša oblačila.

29. 5. ob 19:00: Povej mi eno po rudarsko
O svojih knapovskih letih, delu in prostem času nam bodo pripovedovali upokojeni rudarji idrijskega rudnika v impozantnem ambientu objekta Jaška Frančiške.
Organizatorji: Idrija 2020, RŽS Idrija, Center za idrijsko dediščino - Geopark Idrija
Lokacija: Jašek Frančiške, Bazoviška 2, Idrija
Priporočilo:
Temperatura v stavbi jaška Frančiške je lahko tudi ob poletnih večerih nizka, zato priporočamo toplejša oblačila.


31. 5. ob 9.00: Predstavitev Geocaching-a v Mladinskem centru Idrija in lov na zaklade v mestu Idrija
Predstavitev geocachinga za začetnike ter uvodno predavanje o pravilih, nasvetih in čarih te igre. Medtem ko bodo začetniki spoznavali igro, bodo izkušeni geolovci nadgrajevali svoje znanje o ustvarjalnem postavljanju zakladov.
Organizatorji: Idrija 2020, Center za idrijsko dediščino - Geopark Idrija
Lokacija: Mladinski center Idrija (bivši dijaški dom Nikolaj Pirnat), Ulica IX. korpusa 17, Idrija
Priporočilo:
Udeleženci naj imajo ustrezno pohodniško obutev. Priporočljivo je imeti s seboj tudi pametni telefon ali navigacijsko napravo (Garmin). Slednje ni pogoj za udeležbo na dogodku.

4. 6. ob 18.00: Otvoritev razstave »Barviti svet ob reki Idrijci«,  ki  prikazuje raznobarvne jaspise, rožence in nekatere kamnine, ki jih kot prodnike najdemo ob Idrijci, obdelani pa so kot okrasni kamni, in predavanje dr. Miha Jerška o kamnitem svetu ob reki Idrijci
Lokacija: Prizivnica v Antonijevem rovu, Kosovelova 3, Idrija                                  
Organizatorji: RŽS Idrija, Center za idrijsko dediščino - Geopark Idrija, Prirodoslovni muzej Slovenije, Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela, Jože Čar

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

NED
PON
TOR

13 / 27 °C

13 / 27 °C

15 / 25 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija