V PROJEKTU HOMAI SE NADALJUJE SODELOVANJE MED IDRIJO IN ALMADÉNOM

V PROJEKTU HOMAI SE NADALJUJE SODELOVANJE MED IDRIJO IN ALMADÉNOM

Torek, 07. januar 2014
Območje dediščine živega srebra Almadéna in Idrije, je od leta 2012 vpisana na Unesco Seznam svetovne dediščine. Sodelovanje je sedaj med obema mestoma že dobro, v projektu HOMAI pa ga imamo možnost še okrepiti. Projekt HOMAI (Heritage of Mercury, Almadén in Idrija) v programu Regionalna partnerstva, Vseživljenjsko učenje, se je pričel izvajati v oktobru 2011. Dvoletno sodelovanje v tem projektu povezuje omenjeni partnerski regiji, ki pa vsaka posebej vključujeta več partnerskih organizacij. V Idriji kot prijaviteljica nastopa Občina Idrija s partnerji Gimnazijo Jurija Vege in Centrom za idrijsko dediščino.

Projekt, namenjen krepitvi odnosov med delavci institucij obeh mest, ki naj bi potem preko svojega dela dvigovali zavest o skupni kulturni dediščini in predvsem izpopolnili svoje znanje ter prepoznavanje dediščine v širšem okolju, se je nadaljevalo v preteklem tednu z ponovno izmenjavo, tokrat šest članske ekipe predstavnikov Gimnazije Jurija Vege in Centra za idrijsko dediščino v Almadénu. Za vse je bil to prvi obisk Almadéna in so preko lastni izkušnje spoznavali skupno dediščino. Tekom petdnevne izmenjave so si idrijski predstavniki ogledali rudniško bolnico (Hospital of Miners), mestno hišo, zapore (Forzados Jail) in rudarski park, ki ponuja ogled tako rudarske dediščine pod površjem in nad površjem z značilnimi pečmi in drugo rudarsko infrastrukturo. Poleg tega pa tudi mestno jedro z areno za bikoborbe ter še nekaj drugih arhitekturnih objektov, kot npr. Castillo de Retamar in Virgen del Castillo. Najpomembnejši del obiska pa je bil tehnični sestanek v Mladinskem centru v Almadénu, kjer se je naredil pregled opravljenega dela v projektu ter plan do dokončanja v septembru letos, ter obisk dveh srednjih šol. Za konec pa so se predstavniki Idrije udeležili še odprtja razstave risb Nikolaja Pirnata »A vision of El Quihote«, kar je bil za udeležence tudi posebna čast.

Projekt poteka po začrtani poti. Poleg ostalega ponuja izredno možnost delavcem partnerskih inštitucij, da osebno spoznajo rudarsko dediščino Almadéna ter svoje izkušnje in znanja vnesejo v vsakodnevni delovni proces.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

TOR
SRE
ČET

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija