IDRIJCA RAZKRIVA KAMNINE – PREDSTAVITEV KAMNIN ZGORNJE IDRIJCE NA LAJŠTU

Četrtek, 19. december 2013
V Geoparku Idrija smo dobili novo interpretacijsko točko. Na visečem mostu na Lajštu smo kot sestavni del projekta CAMIS »Usklajene aktivnosti za upravljanje reke Soče«, ki je namenjen obnovi visečih mostov na Idrijci, predstavili kamnine, ki jih reka Idrijca (raz)skriva na svoji poti od izvira do sotočja.

Pri idejni zasnovi, kako prikazati pisanost kamnin na reki, so ideje združili različni partnerji, ki sodelujejo v Geoparku. Osnovna ideja interpretacijske točke je, kako s silhueto reke Idrijce prikazati značilne kamnine na področju, kjer se v naravi nahajajo. Kovinski trak, ki simbolizira zgornje porečje Idrijce, je položen na vstopu mostu, tako da se obiskovalec sprehodi po strugi od Lajšta do izvira, ob tem pa lahko občuduje raznovrstne prodnike ter prebere kje se nahajajo, koliko so stari ter kako jih geološko poimenujemo.

S to predstavitvijo smo snovalci in strokovni sodelavci v Geoparku Idrija želeli na zanimiv in inovativen način predstaviti kamnine našega okolja ter v domačinih in obiskovalcih vzbuditi zanimanje in poznavanje narave in okolice. Kamnine sicer niso »žive«, je pa v njih zapisane več milijonov let zgodovine in nam prav tako govorijo zanimive zgodbe, ki pa jih moramo znati prebrati.

O tem pa več v prihodnosti … Zaenkrat pa … pot pod noge, na ogled lepih Idrijskih prodnikov!

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PET
SOB
NED

15 / 32 °C

16 / 31 °C

14 / 27 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija