NITI NARAVE PONOVNO V LETOŠNJEM ŠOLSKEM LETU

NITI NARAVE PONOVNO V LETOŠNJEM ŠOLSKEM LETU

Petek, 11. oktober 2013
Po dveletnem premoru smo v letošnjem šolskem letu obudili sodelovanje v Geoparku Idrija (Center za idrijsko dediščino), tokrat med Čipkarsko šolo Idrija in Muzejskim društvom – botanično sekcijo. Ta projekt, ki sicer ni klasičen projekt, smo  poimenovali Niti narave, saj je osnovno vodilo, da se prizore iz narave prenese v umetnost čipke.

V praksi pomeni, da gredo učenke Čipkarske šole Idrija pod mentorstvom učiteljic skozi celoten proces ustvarjanja čipke po slikovnih predlogah utrinkov iz narave. Na podlagi fotografij uporabijo različne tehnike klekljanja, narišejo papirc, barvno analizirajo in na koncu čipko tudi izdelajo.

Pred dvema letoma smo si za temo izbrali kamnine idrijskega območja in dobili čudovitih devet čipk. Razstava je bila odprta v času Festivala idrijske čipke v Anonijevem rovu in je potem dve leti gostovala na več lokacij v idrijski občini – OŠ Idrija, Mestni muzej Idrija in OŠ Spodnja Idrija.

V letošnjem letu pa smo si izbrali pester svet lišajev. Da bi ga čim bolj spoznali in ga čim bolj avtentično prenesli v umetnost čipke, smo si z učenkami skupaj ogledali bogato zbirko lišajev v Botaničnih atenah. Zbirko sta nam prijazno razkazali Marija Bavdaž in Tinka Gantar. Učenke so pokazale veliko zanimanje in ustvarjalnost pri delu in tako se že veselimo izdelkov, ki jih bomo tudi v letošnjem šolskem letu razstavili na zanimiv način.

Druženje, sodelovanje, spoznavanje narave, povezava med umetnostjo in naravo, inovativnost in domišljija, to so ključne stvari, ki nas letos povezujejo pod imenom Niti narave in sočasno tudi glavno vodilo Geoparka Idrija.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

TOR
SRE
ČET

/ °C

/ °C

/ °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija