GEOPARK IDRIJA, NOVA ZVEZDA NA ZEMLJEVIDU EVROPSKE MREŽE GEOPARKOV

GEOPARK IDRIJA, NOVA ZVEZDA NA ZEMLJEVIDU EVROPSKE MREŽE GEOPARKOV

Petek, 06. september 2013
Iz Italije smo prejeli veselo in težko pričakovano novico. Geopark Idrija je bil včeraj, 5.9.2013, na 12. Konferenci EGN v Geoparku Valle di Cilento in Diano v Italiji kot 55. član sprejet v evropsko in hkrati svetovno mrežo geoparkov, ki od leta 2004 deluje tudi pod okriljem Unesca.

Po petih letih intenzivnega dela skupine strokovnjakov Rudnika živega srebra Idrija Zavoda RS za varstvo narave in Občine Idrija, številnih zunanjih strokovnjakov ter partnerjev Geoparka Idrija je bila na letni skupščini članov mreže sprejeta soglasna odločitev, da se Geopark Idrija vpiše kot enakopraven član evropske in svetovne mreže geoparkov.

Poleg Geoparka Idrija so bili na tokratni konferenci EGN v mrežo sprejeti še italjanski, nizozemski in turški geopark, tako da je sedaj v Evropski mreži geoparkov skupno vključenih 58 članov. Certifikat o vključitvi v mrežo EGN so novi člani prejeli na sinočnji zaključni svečanosti. Ob tej priložnosti je certifikat prejel tudi čezmejni slovensko avstrijski geopark Karavanke, ki je bil sicer v mrežo sprejet marca letos.

S tem vpisom so tudi strokovnjaki Evropske mreže geoparkov priznali mednarodni pomen geološke dediščine idrijskega območja. Geopark Idrija je Občina Idrija ustanovila oktobra 2010; od takrat dalje se skupaj s partnerji še posebej intenzivno ukvarja s promocijo geološke dediščine skozi organizacijo dogodkov, delavnice za otroke in odrasle, izvedbo projektov in se trudi, da postane bolje prepoznan in sprejet med domačini.

Na konferenci, kjer se je zbralo 421 udeležencev iz 41 držav, so sodelujoči izpostavili predvsem osnovno idejo geoparkov: „geopark so ljudje“. Le z aktivnim sodelovanjem in vključevanjem prebivalcev geoparka v smeri trajnostnega razvoja bodo namreč geoparki dosegli svoj namen, ki zagotavlja trajnostno in kakovostno življenje v domačem okolju.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

TOR
SRE
ČET

19 / 32 °C

21 / 33 °C

19 / 31 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija