DELAVNICA OBDELAVE OVČJE VOLNE ALI FILCANJA

DELAVNICA OBDELAVE OVČJE VOLNE ALI FILCANJA

Četrtek, 22. avgust 2013
V torek, 20. avgusta, smo pripravili še zadnjo izmed počitniških ustvarjalnih delavnic. Otroci so spoznali najstarejšo obliko obdelave ovčje volne - filcanje oz. polstenje.

Mentorica Sanja Rejc je otrokom najprej razložila postopek pridobivanja volne, ki je primerna za filcanje. Z otipom so primerjali volno različni ovc (alpska, merino) in ugotovili, da je mogoče filc narediti tudi iz dlake drugih živali, npr. kamele. Pred pričetkom dela so si ogledali še različne polstene izdelke: copate, torbice, klobuke, nakit, okraske ... Večino časa pa so otroci seveda namenili izdelavi lastnega kosa filca. Ker je postenje kar dolgotrajen pa tudi naporen postopek, smo se odločili, da naredimo sliko iz volne, ki jo lahko kot dekoracijo obesimo na steno, ali pa jo uporabimo kot odejico za manjšega hišnega ljubljenčka ali punčko. Za osnovo "slike" smo uporabili naravno belo in sivo volno, motiv pa smo "izrisali" z ekološko pobarvanimi volnenimi vlakni.

Skupaj smo ugotovili, da je to najbolj čista delavnica, ki so jo kdaj obiskali. Za to, da se volnena vlakna pod našimi prsti spremenijo v teksitil, sta namreč potrebna topla voda in milo. Milnica pomaga razpreti vlakna, ta pa se s pritiskanjem, gladenjem in gnetenjem z rokami med seboj tesno prepletejo in povežejo. Tako dobimo ob koncu trpežen tekstil, ki se počasi spet vrača v naša življenja, čeprav smo na filc že skoraj pozabili. V Mongoliji so npr. jurte, značilna stepska bivališča, še vedno oblečene s filcem, tako kot pred stoletji. Ovčja volna je nadvse prijeten material, ki ga je mogoče uporabiti na mnogo načinov, od povsem uporabnih pa do dekorativnih izdelkov, kot smo spoznali na tokratni delavnici.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

SOB
NED
PON

9 / 23 °C

12 / 21 °C

9 / 28 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija