S PROSTOVOLJCI UREDILI POT DO OVČJAŠKEGA SLAPU

S PROSTOVOLJCI UREDILI POT DO OVČJAŠKEGA SLAPU

Četrtek, 01. avgust 2013

Pretekli teden smo po dobrih osmih dneh druženja in urejevanja poti od Kanomeljskih klavž do Ovčjaškega slapu zaključili še eno lepo zgodbo v Geoparku Idrija – prostovoljni tabor, ki se ga je udeležilo osem mednarodnih prostovoljcev iz Španije, Švice, Rusije, Ukrajine, Irske in Srbije ter vodja tabora iz Slovenije.

Mednarodna druženja, izmenjave in druga srečanja predstavnikov različnih narodov so vedno svojevrstno medkulturno doživetje za udeležence in tiste, ki take dogodke organizirajo in vodijo. Kadar pa taka srečanja dajo tudi konkreten delovni rezultat „na terenu“, je obojestransko zadovoljstvo še toliko večje in trajnejše. Eden takih projektov je zagotovo mednarodni prostovoljni delovni tabor Ovčjaški slapovi v Kanomlji, ki je trajal od 16. do 24. julija, ob finančni podpori Občine Idrije pa ga je organiziral Geopak Idrija – Center za idrijsko dediščino, v sodelovanju s prebivalci Kanomlje ter tamkajšnje krajevne skupnosti in Turistično kulturnega društva Kanomlja. Vsekakor si prizadevni domačini zaslužijo prostor v začetku članka in prav zato jih tu navajamo kar poimensko, saj brez njih tabor sploh ne bi bil mogoč. Prizadevno so na pomoč prostovoljno priskočili: Danica Markič, Nada Golija Vastič, Julijan Petrič, Matjaž Velikanje, Jan Velikanje, Cveto Svetlik, Robert Šinkovec, Gregor Koželj, Lenka Grošelj, Žan Menart, Marko Čuk, Sabina Carli, Haris Aldžić in Mira Jeram. Vsem navedenim in še vsem ostalim, ki so se vključili v izvedbo, se najlepše zahvaljujemo.

Vrnimo se na začetek k motivu, ki nas je vodil k organizaciji tega tabora. Vsaka medalja ima dve plati in idrijska ni prav nič drugačna; na eni strani naravno bogastvo in razgibanost območja ter na drugi strani za nekaterih območjih nedostopnost in neurejenost idrijskih zakladov za obiskovalce. Med njimi so bili tudi Ovčjaški slapovi, do katerih je vodila ozka stezica, ki je bila doslej za turista neprimerna in na nekaterih mestih celo nevarna ali neprehodna. Želja po ureditvi poti, ki vodi do teh slapov, je bila povod za organizacijo, ki je vzorčen primer, kako je mogoče z manjšimi finančnimi sredstvi ter s prostovoljnim delom marsikaj koristnega postoriti in ob tem užiti tudi čare druženja med pripadniki različnih narodnosti ter širiti svoja medkulturna in jezikovna obzorja.

Prostovoljci so dodobra spoznali območje Kanomlje, mesto Idrija, naravo in kulturo. Že prvi dan so si po uvodnem spoznavnem srečanju organizirano ogledali Antonijev rov, staro mestno jedro ter Mestni muzej Idrija. Navdušenje in presenečenje nad bogastvom naše dediščine je bilo vsesplošno. V dnevih, ki so sledili, so prostovoljci urejevali pešpot, pod nadzorom in s pomočjo domačinov. Medtem pa pomagali domačinom urediti prireditveni prostor za lokalni praznik v Kanomlji in vse prisotne presenetili s samostojno glasbeno točko v kulturnem programu. Preizkusili so se tudi v izdelovanju idrijskih žlikrofov, predvsem pa je bilo veliko priložnosti za druženje s prebivalci Kanomlje vseh generacij, izmenjavo izkušenj, kultur, utrjevanje angleškega jezika ter navezavo prijateljskih stikov, ki velikokrat ostanejo za celo življenje.

Uspeh tabora, obojestransko zadovoljstvo, nova prijateljstva ter urejena pešpot – razlogi, da bomo podobne dogodke v prihodnosti prav zagotovo še organizirali.


Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija