GEOCACHING V IDRIJI: Moderna oblika iskanja zakladov z uporabo GPS sprejemnikov

GEOCACHING V IDRIJI: Moderna oblika iskanja zakladov z uporabo GPS sprejemnikov

Torek, 30. julij 2013
V sodelovanju Mladinskega društva Idrija 2020 ter zainteresiranih posameznikov se  v sklopu Geoparka Idrija (Center za idrijsko dediščino) pripravlja igra Idrijski zakladi - Geocaching v Idriji. Pripravljeni so bili predlogi točk Geoparka Idrija, mladinsko društvo pa skrbi za izvedbo in postavitev zakladov v naravi. Pri projektu sodeluje tudi Slovenski GeoCaching klub.

Geocaching je igra oziroma šport, ki prihaja iz Amerike, njegovo bistvo pa predstavlja iskanje zakladov, skritih na zanimivih kotičkih širom zemeljske oble, katerih lokacije so objavljene na portalu www.geocaching.com. Tu najdemo tudi točke Geoparka Idrija. Namen projekta je spodbuditi inovativne načine preživljanja prostega časa, predvsem pa želimo obiskovalcem Idrije ponuditi drugačno odkrivanje idrijske tehniške, naravne in kulturne dediščine.

V projektu »Geocaching Idrija« bo tako postavljenih cca. 20 novih zakladov:  nekaj začetniških, več srednje zahtevnih ter nekaj ekstremno zahtevnih.
S tem se spodbuja drugačen način spoznavanja dediščine, saj gre za pravo raziskovanje v naravi. Posebna vrsta turizma je v svetu že dokaj poznana in razširjena, predvsem pa zanimiva za aktivne turiste, obiskovalce. S tem se ustvarja novo, dodatno turistično ponudbo.

Kaj je Geocaching in kako poteka igra?
Geocaching je dejavnost iskanja namensko skritih objektov v naravi (geozakladov) s pomočjo sistema globalnega določanja lege (GPS). Udeleženci to dejavnost opisujejo kot pustolovsko igro, zabavo in/ali šport. Njeno bistvo je, da udeleženci s pomočjo na spletu objavljenega opisa in geografskih koordinat ter satelitske navigacije najdejo v naravi skrit objekt. Običajno je to škatlica, ki vsebuje knjižico obiskov in drobnarije za zamenjavo.

Geocaching je odličen način raziskovanja in odkrivanja poznanih in nepoznanih krajev. Dejavnost potegne udeleženko(ca) od računalnika v naravo. Geocaching vsakemu omogoča, da si izbere tisto, kar ima rad in kar ga veseli. Geocaching je primeren tako za družine z otroki kot tudi za zahtevne športnike. Odkritje škatlice (geozaklada) namreč lahko zahteva le kratek sprehod ali pa zelo dobro fizično pripravljenost in/ali specifično znanje (potapljanje, plezanje, reševanje ugank, ipd.). Geocaching tako spodbuja gibanje, obenem pa ostaja visokotehnološka igra, povezana z lokacijskimi tehnologijami in internetom.

Vsak udeleženec lahko skrije posod(ico) z določeno vsebino (geozaklad), ter nato na svetovnem spletu objavi njeno lokacijo (zemljepisno širino in dolžino zaklada). Drugi udeleženci objavljeni opis in mikrolokacijo zaklada preberejo na spletu ter se nato odpravijo na teren in skušajo skriti objekt najti. Ko geosledec škatlico (zaklad) najde, se vpiše v dnevnik obiskov. Ker škatlica velikokrat vsebuje tudi drobnarije za menjavo, lahko obiskovalec le-te zamenja s kakšno drobnariji, ki jo je imel s seboj. Podobno, a z drugačnim namenom, so to nekoč počeli raziskovalci in lovci na odmaknjenih področjih. Po najdbi svoj obisk in odkritje zaklada vpiše tudi na spletno stran, kjer je sprva dobil podatke in koordinate zaklada.

Geocaching je torej moderna oblika iskanja zakladov z uporabo GPS sprejemnikov. Razširjeno po celem svetu jo razumemo kot pustolovsko igro, zabavo ali šport. Nekdo skrije »zaklad«, škatlo z določeno vsebino, na svetovnem spletu objavi njeno lokacijo (zemljepisno širino in dolžino zaklada), drugi pa gredo na lov. Ko je zaklad najden, se je potrebno vpisati v njegov dnevnik. Najditelj svojo najdbo vpiše na spletno stran, kjer je sprva dobil informacije in koordinate o zakladu. Najbolj razširjena spletna stran iskalcev zakladov je geocaching.com. Trenutno je v Sloveniji postavljenih preko 2000 zakladov, na svetu pa preko 2 milijona.

V škatli se poleg dnevnika in pisala nahajajo tudi različni predmeti, namenjeni za menjavo. Tistega, ki prvi najde zaklad, lahko resnično čaka presenečenje, sicer pa je že samo iskanje zaklada, ki nas popelje na kraje, katere sicer ne bi nikoli obiskali, nagrada. Obstaja osnovno pravilo, če nekaj vzameš iz škatle, moraš nekaj v njej tudi pustiti. Menjava predmetov naj bi bila enakovredna.

Elektronska obvestila

Želite biti obveščeni o novostih in dogodkih?

Vreme

PON
TOR
SRE

4 / 18 °C

7 / 12 °C

8 / 10 °C

Geopark Idrija je družaben

Sledite nam na družabnih omrežjih #geoparkidrija